IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еленко Божков: Българската енергетика не е конкурентоспособна

Това е причината износът да намалява с 60%, смята енергийният експерт

10:25 | 30.05.16 г.
Еленко Божков: Българската енергетика не е конкурентоспособна

Българската енергетика не е платежоспособна и това е причината износът да намалява с 60%. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт и бивш член на енергийния регулатор Еленко Божков.

Според него таксата за пренос през електропреносната мрежа, с която се облага износът, е причината за рязкото понижение. През 2013 година тази такса е било в рамките на около 3 лева за мегаватчас, а в края на 2014 година е увеличена два пъти и в момента е малко над 7 лева, каза експертът.

Божков е категоричен, че свиването на износа води и до намаляване на производството на електроенергия в страната. Това от своя страна е причината за намаляване на приходите във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", в която 5% от приходите си внасят всички производители и търговци на електроенергия.

По тази причина и от ГЕРБ внесоха предложение за промяна в Закона за енергетиката, с които 5% от приходите си ще внасят и операторите на мрежи – Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и на газопреносната мрежа „Булгартрансгаз“. Предложението за промяна вече мина на първо четене в пленарната зала. 

Божков посочи, че причината да се изберат тези две дружества е, че те са държавни и няма да има протест срещу решението. Според него обаче има вероятност ЕК да започне процедура срещу страната за налагането на тази допълнителна такса. 

Експертът е категоричен, че държавата е имала варианти да не плаща на т.нар. „американски“ централи в Маришкия басейн. Можело е да се иска нотификация на договорите и тогава срокът за отговор от ЕК е бил два месеца, а не както сега – процедурата по определяне дали има неправомерна държавна помощ е безсрочна.

Припомняме, че състав на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, в който участваше и Еленко Божков, поиска от Европейската комисия да се произнесе относно договорите с двете централи – AES Гълъбово и КонтурГлобал. Според европейското законодателство страната ни е имала задължението да уведоми Брюксел при влизането си в ЕС за дългосрочни договори, които могат да представляват държавна помощ, но не го е направила.

Божков посочи още, че вместо да изплаща задълженията си в размер на около 1 млрд. лева към двете централи, можело е НЕК да изтегли по-голям заем и да изкупи инвестицията, така че двете централи да станат държавни.

Какво каза още експертът за решението на КЕВР за цената на тока можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още