IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Търсещите закрила в България намаляват

Основните предизвикателства пред бежанците у нас са свързани с усвояването на българския език, намирането на жилище и работа

15:06 | 20.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Общата тенденция е за намаляване на търсещите закрила в България. Пикът беше през 2015-2016 г. По данни на Държавната агенция за бежанците близо 2500 души са потърсили закрила у нас през 2018 г., като 730 от тях са получили бежански или хуманитарен статут. От началото на 2019 г. около 420 души са търсещите закрила, а 180 са получилите такава. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Борислав Грозданов от Върховния комисариат на ООН за бежанците в България.

Основните предизвикателства пред бежанците у нас са свързани с усвояването на българския език, намирането на жилище и работа, посочи Грозданов. 

"Икономическите сектори, в които най-често бежанците намират работа, са промишленост, строителство, транспорт. Виждаме, че работодателите вече проявяват инициатива да подкрепят тези хора за развитието на работните им умения и повишаването на конкурентоспособността им на пазара", каза той.

Немалко от хората, които имат желание да останат и да се развиват в страната, започват свой собствен бизнес, като се случва и самите те да дават работа на българи, коментира гостът. Процентът подобни случаи не е голям, но това е тенденция, която наблюдаваме да се развива, добави той.

Грозданов коментира и интеграцията на децата бежанци у нас, като изтъкна, че от водещо значение за тях е достъпът до образование.  

Вижте още във видеото.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още