IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: С новите количествени улеснения ЕЦБ пак ще е фактор на пазарите

Програмата ще продължи с по-лек темп, коментира Кузман Илиев

11:26 | 27.10.17 г.
Експерт: С новите количествени улеснения ЕЦБ пак ще е фактор на пазарите

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще поддържа размера на намеса в икономиката такъв, какъвто е сега, но ще намали темпа, с който тя нараства. Това прогнозира пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria и напомни, че досега ЕЦБ наливаше всеки месец на пазарите 60 млрд. евро. 

"Ситуацията от гледна точка на икономически растеж в Европа е сравнително спокойна с положителна перспектива. Инфлацията не е толкова висока, колкото искат централните банкери, затова се взема една мярка, която е някакъв среден път. Тези количествени улеснения ще продължава да ги има, обясни експертът. – Имаме удължаване на тази програма. Тя ще продължи, но в по-лек темп. ЕЦБ продължава да купува, продължава да е на пазарите, но от януари до септември ще купува не по 60 млрд., а по 30 млрд. евро."

Според него това от една страна „успокоява по-консервативно мислещите в Германия, които казват - изкривявате пазара и трябва да сте по-консервативни“.

„От друга страна, президентът на ЕЦБ Марио Драги отваря вратичка – ако има проблеми в икономиката, то ЕЦБ може дори да увеличи улесненията и да участва сериозно на пазарите. Запазва се статуквото. Драги не иска да уплаши пазарите, а в същото време с комуникацията, която прави, че ще излива пари, той успява да натисне еврото малко, да го поотслаби, което е неговата цел, за да успокои тези играчи в икономиката, които са експортно ориентирани и за които силното евро е проблем", е мнението на Кузман Илиев.

Ще продължи ли да поевтинява еврото? Какво успокоява пазарните участници? Какви други мерки ще предприеме Марио Драги?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още