IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Robinhood ще печели от волатилен пазар

Предстоящото IPO на компанията е едно от най-очакваните първични публични предлагания през тази година, посочи Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в Делтасток

20:10 | 05.07.21 г.
Експерт: Robinhood ще печели от волатилен пазар

Според него моментът за излизане на борсата е  подходящ, защото пазарът на IPO-та е „доста горещ“ и над 171 млрд. долара вече са събрани от публични предлагания досега. Чаушев припомни, че 2020 година беше рекордна при 168 млрд. долара от IPO-та.

Анализаторът каза, че все още не е известно колко акции ще бъдат предложени на инвеститорите и на каква цена, но се знае, че компанията ще запази от 20% до 30% от акциите за свои клиенти.

„Това е доста добра инициатива от страна на Robinhood, защото като цяло инвеститорите на дребно трудно могат да се включат в IPO-тата преди акциите да започнат да се търгуват на борсата. Това носи своите рискове, защото може да има доста сериозна волатилност след излизането на борсата, тъй като тези ритейл инвеститори е възможно веднага да продадат акциите, които са купили, преди компанията да излезе на борсата“, коментира той.

Проблем, според него, може да е по-ниско волатилен пазар, защото такъв "ще отегчи спекулантите".

"Вдигането на лихвите в САЩ също би помогнало на Robinhood, защото те предлагат и маржин търговия, а изчислението на разходите за маржин търговията е свързано с лихвения процент. Т.е. ако Фед вдигнат лихвите, компанията ще печели повече", очаква Чаушев.

В разговора се засегна и темата за опасенията, че милионите инвеститори на дребно, които ползват услугите на компанията, няма да са дългосрочни клиенти. Експертът отхвърли тези предположения.

„Повечето клиенти на Robinhood отскоро се занимават с инвестиране и спекулации и като цяло за момента са виждали само бичи пазар. Какво ще стане, когато настъпи рецесия и по-трайни спадове, предстои да видим, посочи Чаушев. –  Дали ще избягат клиентите? По-скоро не."

Друго съществуващо опасение по отношение на компанията е, че търговията с Dogecoin е донесла над 1/3 от приходите на Robinhood от криптовалути през първото тримесечие на тази година. Чаушев смята, че т.нар. "Doge" рано или късно ще спре да бъде интересна и съответно обемите ще паднат.

Експертът е на мнение, че поведението на Robinhood не е особено коректно спрямо това как предоставят информация на клиентите си.

„Трябва да споменем глобата от 70 млн. долара, защото са предоставили фалшива или подвеждаща информация на своите клиенти за маржин търговия, имат нарушения в процесите за одобряване на клиенти. Тя не е и първа подобна глоба, имат и такава от SEC от 2020 г.“, припомни Ивайло Чаушев.  

Той потвърди, че Robinhood имаха доста сериозни спиране на платформата за два дни, когато „волатилността на пазарите беше изключително висока и това до голяма степен е неприемливо за брокер - да спира за няколко дни по време на такава волатилност“. Те ще продължават да са изложени на доста сериозен регулаторен риск“, убеден е анализаторът.

Той е на мнение, че това е сериозен регулаторен риск пред тях, но остава въпросът дали самият регулатор ще започне да въвежда по-сериозни регулации върху модела Payment For Order Flow, по който работи компанията.

„Иначе бизнес моделът на Robinhood промени брокерската индустрия в САЩ. Тайната за растежа е въвеждането на търговията без комисионни. Основно предимство се оказа това, че Robinhood бяха първите в САЩ, а това от своя страна им помогна да се разраснат изключително бързо, обясни експертът.

Той отбеляза, че за това е помогнал лесният и геймифициран интерфейс на платформата.

„Локдаунът пък изигра ключова роля в популяризирането на компанията за търговия. Бизнес моделът обаче се базира на продажбата на клиентски поръчки. Тази практика не се приема особено добре в индустрията, тъй като води до липса на прозрачност - брокерът може да приотизира маркет мейкъра, който плаща повече за поръчката на клиента, вместо този, който дава по-добри цени за изпълнението на поръчката на клиента“, обясни Ивайло Чаушев и посочи, че тази практика е забранена в Обединеното кралство.

Какви са финансовите резултати на Robinhood? Какво влияние ще окажат на инвеститорите регулациите за компанията?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още