IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Не е правилно ЕК да решава екологичен проблем с икономически мерки

Трябва да се работи върху информираността на потребителите при опазване на околната среда, посочи Цветанка Тодорова от Асоциация Полимери

11:56 | 04.05.18 г.
Експерт: Не е правилно ЕК да решава екологичен проблем с икономически мерки

Подходът на Европейската комисия да търси решение за екологичен проблем с въвеждането на икономически мерки е популистки и неправилен. Това е мнението на Цветанка Тодорова, председател на управителния съвет на Асоциация "Полимери", изказано в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира идеята за забрана за пластмасовите чашки, чинии и сламки в Европейския съюз.

„Ние се опитваме да решим екологични проблеми с икономически мерки, а би трябвало да се работи върху информираността на потребителите, върху тяхното образоване за това да не изхвърлят отпадъците в околната среда, а на определените места, да се работи върху доброто управление на системите за разделно събиране на отпадъци, защото, ако това се случи, този екологичен и икономически проблем не би съществувал или поне не в такива мащаби“, убедена е Цветанка Тодорова.

По думите ѝ при всички положения забраната на пластмасовите изделия ще се отрази зле на бизнеса – както на производителите, така и на търговците. Ще се търсят други алтернативи, някъде има готови решения, за други изделия ще се търсят по-устойчиви материали.

“Картонените чаши, чинии и т.н. не са добър заместител на пластмасовите чисто поради функционалните свойства на пластмасата, посочи Цветанка Тодорова. – Другата алтернатива – компостируеми и биоразградими полимери, би следвало отново да бъде съпроводена от съответните мерки за тяхното събиране и извозване до съответните заводи за компостиране. Ако икономическите мерки, например въвеждането на продуктови такси, не са достатъчно добре проследяеми, тоест след въвеждането им няма достатъчно добър контрол от страна на институциите, това със сигурност ще доведе до намаление на производството на българските фирми, дори до фалит, както това се случи с въвеждането на продуктови такси за полимерните торбички за пазаруване.”

Тодорова напомни, че намаля употребата на найлонови торбички, но заради това българските фирми са свили производството си със 70%, а някои дори са затворили.

Тя отчете, че се е увеличило количеството на нелегалния внос от чужбина.

Вижте целия коментар във видеото!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още