IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Бумът при недвижимите имоти се очаква след 2022 година

Все още се намираме в края на възстановяването на пазара, коментира Светослав Делчев, специалист по недвижими имоти и финанси

10:44 | 30.07.18 г. 18
Експерт: Бумът при недвижимите имоти се очаква след 2022 година

До края на годината ще сме свидетели на продължаване на възходящото развитие на пазара на недвижими имоти. През 2020 година очаквам безветрие на базата на голямата несигурност, която се задава. Участниците на пазара ще изчакат, за да видят какво ще се случи, преди да предприемат действия. Бумът предстои след 2022 г.

Това прогнозира Светослав Делчев, експерт по недвижими имоти и финанси, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той разясни, че от статистическа гледна точка цикълът се състои от три фази – депресия, в която има намаляване на сделките и цените на недвижимите имоти, след това идва възстановяване на пазара, а след това е т. нар. период „бум“.

Експертът прогнозира, че сега се намираме в края на възстановяването на пазара и тепърва ни предстои да изживеем бумът.

Делчев коментира още, че през последните години определено се наблюдава динамично развиване в пазара на недвижими имоти, с увеличаващ се брой сделки.

“Сега има намаляване в ръста на този тип сделки, но е рано да се правят изводи. Моето лично очакване е, че това успокояване на пазара ще продължи през следващите 12 и дори 24 месеца на база на увеличената несигурност на пазарите. Тя идва от няколко посоки. От една страна - това е промяната в монетарната политика на ЕЦБ, а от друга страна - търговската война между САЩ и Китай, която внася допълнителна несигурност“, посочи Делчев.

Експертът сподели, че не очаква скоро да има повишаване на лихвите в еврозоната. Той каза, че самото изказване на ЕЦБ гласи, че тя ще запази лихвите за периода на лятото 2019 г., което по думите му е доста плаващ период.

„По отношение на монетарната политика ще е много интересно да се наблюдава ефектът от прекратяването на тази ликвидност. Много важно е, че ЕЦБ каза, че преустановява програмата си, но няма да намалява ликвидността на пазарите през 2019 г. Това означава, че постигнатото с програмата до момента ще се запази. При САЩ това е в обратната посока“, посочи Светослав Делчев.

 Вижте повече във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 1
panther
преди 5 години
Учудващо точно сте уцелили, колега. В София има:230 000 души над 65150 000 души 55-65Пенсионерите (като сложим многото военни и полицаи с ранно пенсиониране) очевидно са над 250К.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 7
Simone
преди 5 години
Този коментатор ми прилича на Борис Касабов винаги иска Реал Мадрид и Байерн да печелят.Живота не е това , което ние искаме в това интервю слушахме само лъжи и глупости . Как някой може да прави прогноза за световният пазар за период от 4 до 6 години ? Всеки нормален българин , който е живял месеци в Италия , Франция , Испания , Швейцария дори в Беларус е много по - чисто от тук . Покупателната способност статистическият институт я измерва по свой метод . Лихвите до 2020 ще бъдат около 1.5 -1.75 % тогава си смятайте какви вноски ще плащате . Този бум в София се дължи на големите суми пари , който гръцките фирми държат в банките ни . Все още има ограничение за изнасяне на пари от Гърция . Само да го питам този анализатора къде би живял в Ментон апартамент 40 квадрата на 8 километра от Монако или в София ? Аман от купени хора . Най - надцененият и мръсен град е София. Лека вечер след 5 години в Перник ще ви погребват понеже тук няма да има къде .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 28 rate down comment 2
vzhekoff
преди 5 години
Не знам къде е края на експлоатационния срок, но в една Дания, например, средната (подчертавам) възраст на сградите е по-висока от продължителността на живота. В Сф в центъра има кооперации, които също са на възраст над 90 г., преживели са дори бомбардировки, а си се ползват след основно ремонтиране. Панелите също имат поне още 20г. живот... Та не знам.... В Сф има минимум 250 хил. пенсионери, половината - самотни, е рече едни около 200К жилища - потенциално празни.... Вярно, че има раждаемост, но за Сф тя е 15К бебета и то с явен тренд надолу... В следващите 10г. виждам по едно 5-10К празни жилища на пазара в Сф допълнително всяка година и не просто стагнация, ами срив в цените. В един Видин може да се купи панелка 90 кв. за около 15К евра, това трябва да е една голяма червена лампа за всички !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 3
Blueberry
преди 5 години
Дори и сред ИТ-та и адвокати има такива на масовите заплати, които сочиш. Както и в други сектори, кой както се нареди. Мантрата за високите доходи и "лудите заплати" е за ушите на тези с високите доходи, за да се успиват с мисълта, че и други са като тях и да им се струва логично цените в момента да са изключително високи. Нали купувачите са само тези в топ 10% по доходи, трябва да им се поднесе както си трябва. Съответно, подведени от мисълта, че всички около тях забогатяват, освен че купуват за себе си, се хвърлят на инвестиция да не им изгори кеша. Разбира се това не са хора, които посещават кварталния Кауфланд или да пътуват с обществения транспорт, идея си нямат за реалността, която обитават останалите 90%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 29 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 5 години
Що така се дърпат тези хора та не инвестират в собствен бизнес?И какви са тия луди заплати в София?Като изключим ит сектора, лекарите, адвокатите, масовите заплати са около 1300/1500 лева бруто, ако има и бонуси да стигат до 1800 което на фона на разходите за живот в София хич не е много. Ако не си разбрал ръста на заплатите спря. Пика е тази 2018 та година. И каква е структурата на бизнеса в София? Колко високотехнологични производства се откриха? Всичко кара на аутсорс, като западните фирми дори карат на рент а кар за да могат на макс да се изнесат от България при нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 4
trendline
преди 5 години
Като гледам бизнеса не се е изнесъл от София към вътрешноста но страната. За лудо дава високи заплати. Според мен заплатите ще се движат към изравняване по покупателна способност между Западна и Източна Европа. Чуждите инвестиции ... са нож с две остриета. В нашите банки има доста налични спестявания. От тук трябва да се търсят инвестиции ама хората се дърпат нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 29 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Натиска за високи заплати има предел. Ръста на заплатите е ограничен от едно нещо дето се нарича производителност на труда. Икономиката на България е анемична и се гради основно на бюджетните, разходи, европейските фондове, като инвеститор номер 1 са българските имигранти. Чуждите инвестиции бележат спад всяка година. Реално компаниите с чужд капитал търсят евтин труд, и няма как заплатите да растат до безкрай, в един момент просто инвеститорите се ориентират към други пазари. Защото в България ще се сблъскат хем с липса на кадри хем с искания за високи заплати. Всички тези зависимости се отразяват и на пазара на имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 2
hellwitch
преди 5 години
Още повече качеството на предлаганите имоти е ниско особено в частта на обслужващата инфраструктура - тротоари, транспорт, у-ща, паркове. Има на къде да расте строителството и пазара стига и доходите да растат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
hellwitch
преди 5 години
То, че икономическия цикъл е на 7-8г е съвсем точно, но броенето ви е грешно. 2012 имаше втори спад, в някои страни само спиране на възтановяването.Та до 2020 ще има следваща криза, но никой не е казал, че ще е в строителството. Според мен срива ще дойде от международната заради ескалация на мирата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 13
trendline
преди 5 години
Да може да имате право донякъде, но много жилища в България са към края на експлоатационния си срок. Това в един момент няма ли да увеличи търсенето на нови жилища. Имаме вътрешна миграция към големите градове. Натиск за увеличаване на заплатите заради недостиг на работници. Все фактори които трябва да се имат в предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още