Експерт: Бумът при недвижимите имоти се очаква след 2022 година

Все още се намираме в края на възстановяването на пазара, коментира Светослав Делчев, специалист по недвижими имоти и финанси

Още по темата
Коментари
   1| 2    
1
 
4
 
18
panther до: vzhekoff
преди 3 години
Няма профилна снимка
Учудващо точно сте уцелили, колега. В София има:230 000 души над 65150 000 души 55-65Пенсионерите (като сложим многото военни и полицаи с ранно пенсиониране) очевидно са над 250К.
7
 
18
 
17
преди 3 години
Няма профилна снимка
Този коментатор ми прилича на Борис Касабов винаги иска Реал Мадрид и Байерн да печелят.Живота не е това , което ние искаме в това интервю слушахме само лъжи и глупости . Как някой може да прави прогноза за световният пазар за период от 4 до 6 години ? Всеки нормален българин , който е живял месеци в Италия , Франция , Испания , Швейцария дори в Беларус е много по - чисто от тук . Покупателната способност статистическият институт я измерва по свой метод . Лихвите до 2020 ще бъдат около 1.5 -1.75 % тогава си смятайте какви вноски ще плащате . Този бум в София се дължи на големите суми пари , който гръцките фирми държат в банките ни . Все още има ограничение за изнасяне на пари от Гърция . Само да го питам този анализатора къде би живял в Ментон апартамент 40 квадрата на 8 километра от Монако или в София ? Аман от купени хора . Най - надцененият и мръсен град е София. Лека вечер след 5 години в Перник ще ви погребват понеже тук няма да има къде .
2
 
27
 
16
vzhekoff до: trendline
преди 3 години
Няма профилна снимка
Не знам къде е края на експлоатационния срок, но в една Дания, например, средната (подчертавам) възраст на сградите е по-висока от продължителността на живота. В Сф в центъра има кооперации, които също са на възраст над 90 г., преживели са дори бомбардировки, а си се ползват след основно ремонтиране. Панелите също имат поне още 20г. живот... Та не знам.... В Сф има минимум 250 хил. пенсионери, половината - самотни, е рече едни около 200К жилища - потенциално празни.... Вярно, че има раждаемост, но за Сф тя е 15К бебета и то с явен тренд надолу... В следващите 10г. виждам по едно 5-10К празни жилища на пазара в Сф допълнително всяка година и не просто стагнация, ами срив в цените. В един Видин може да се купи панелка 90 кв. за около 15К евра, това трябва да е една голяма червена лампа за всички !
3
 
24
 
15
Blueberry до: nkavrakov1982
преди 3 години
Няма профилна снимка
Дори и сред ИТ-та и адвокати има такива на масовите заплати, които сочиш. Както и в други сектори, кой както се нареди. Мантрата за високите доходи и "лудите заплати" е за ушите на тези с високите доходи, за да се успиват с мисълта, че и други са като тях и да им се струва логично цените в момента да са изключително високи. Нали купувачите са само тези в топ 10% по доходи, трябва да им се поднесе както си трябва. Съответно, подведени от мисълта, че всички около тях забогатяват, освен че купуват за себе си, се хвърлят на инвестиция да не им изгори кеша. Разбира се това не са хора, които посещават кварталния Кауфланд или да пътуват с обществения транспорт, идея си нямат за реалността, която обитават останалите 90%.
3
 
28
 
14
nkavrakov1982 до: trendline
преди 3 години
Що така се дърпат тези хора та не инвестират в собствен бизнес?И какви са тия луди заплати в София?Като изключим ит сектора, лекарите, адвокатите, масовите заплати са около 1300/1500 лева бруто, ако има и бонуси да стигат до 1800 което на фона на разходите за живот в София хич не е много. Ако не си разбрал ръста на заплатите спря. Пика е тази 2018 та година. И каква е структурата на бизнеса в София? Колко високотехнологични производства се откриха? Всичко кара на аутсорс, като западните фирми дори карат на рент а кар за да могат на макс да се изнесат от България при нужда.
4
 
12
 
13
trendline до: nkavrakov1982
преди 3 години
Няма профилна снимка
Като гледам бизнеса не се е изнесъл от София към вътрешноста но страната. За лудо дава високи заплати. Според мен заплатите ще се движат към изравняване по покупателна способност между Западна и Източна Европа. Чуждите инвестиции ... са нож с две остриета. В нашите банки има доста налични спестявания. От тук трябва да се търсят инвестиции ама хората се дърпат нещо.
1
 
29
 
12
nkavrakov1982 до: trendline
преди 3 години
Натиска за високи заплати има предел. Ръста на заплатите е ограничен от едно нещо дето се нарича производителност на труда. Икономиката на България е анемична и се гради основно на бюджетните, разходи, европейските фондове, като инвеститор номер 1 са българските имигранти. Чуждите инвестиции бележат спад всяка година. Реално компаниите с чужд капитал търсят евтин труд, и няма как заплатите да растат до безкрай, в един момент просто инвеститорите се ориентират към други пазари. Защото в България ще се сблъскат хем с липса на кадри хем с искания за високи заплати. Всички тези зависимости се отразяват и на пазара на имоти.
2
 
10
 
11
hellwitch до: trendline
преди 3 години
Няма профилна снимка
Още повече качеството на предлаганите имоти е ниско особено в частта на обслужващата инфраструктура - тротоари, транспорт, у-ща, паркове. Има на къде да расте строителството и пазара стига и доходите да растат
1
 
5
 
10
hellwitch до: studioaa
преди 3 години
Няма профилна снимка
То, че икономическия цикъл е на 7-8г е съвсем точно, но броенето ви е грешно. 2012 имаше втори спад, в някои страни само спиране на възтановяването.Та до 2020 ще има следваща криза, но никой не е казал, че ще е в строителството. Според мен срива ще дойде от международната заради ескалация на мирата
13
 
12
 
9
преди 3 години
Няма профилна снимка
Да може да имате право донякъде, но много жилища в България са към края на експлоатационния си срок. Това в един момент няма ли да увеличи търсенето на нови жилища. Имаме вътрешна миграция към големите градове. Натиск за увеличаване на заплатите заради недостиг на работници. Все фактори които трябва да се имат в предвид.
   1| 2