IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еднакви ли са причините за инфлация в Европа и САЩ?

Процесът на възстановяване на американската икономика е много по-напреднал от този в Европа, твърди икономистът Кристофор Павлов

10:02 | 18.02.22 г. 2
Еднакви ли са причините за инфлация в Европа и САЩ?

В причините за инфлацията има две очевидни прилики от двете страни на Атлантика – високите цени на горивата и проблемите с веригите на доставки. Това са двата фактора, които първоначално доведоха до значително увеличаване на инфлацията в Европа и САЩ, коментира пред Blomberg TV Bulgaria Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк.

Различно е случващото се на пазара на труда и общото състояние, в което се намира американската икономика от една страна, и европейската  - от друга, добави гостът.

„В Съединените щати пазарът на труда прегрява. Темповете, с които нарастват заплатите в САЩ на годишна база, са около 6%. Всички икономисти са единодушни, че 6% ръст на заплатите в Съединените щати не е съвместим с целта от 2% инфлация и че на пазара на труда заплатите трябва да нарастват с много по-ниски темпове, за да може централната банка да се чувства комфортно със своята инфлационна цел“, обясни Павлов. 

Според него процесът на възстановяване на американската икономика е много по-напреднал от процеса на възстановяване на европейската.

„Докато в Европа икономиката е горе-долу на нивата, на които беше, преди да започне пандемията, в Съединените щати икономическият растеж вече е на нивата, на които той щеше да бъде, ако нямаше пандемия. Възстановяването на САЩ е много по-силно, пазарът на труда прегрява, темповете, с които нарастват заплатите в САЩ, изпреварват темповете, с които нараства производителността на труда. Това генерира допълнителна инфлация за икономиката“, обясни икономистът и добави, че в Европа не наблюдаваме такива явления.

„В Европа тмповете, с които нарастват заплатите, остават по-ниски. Последната стойност, която се отчита, е 2,5%. Европейската централна банка е на мнение, че стойност от около 3% ръст на заплатите на годишна база е онази стойност, която е съвместима с целта на ЕЦБ по отношение на инфлацията“, каза Павлов.

„Един от големите пъзели, пред които стои Европейската централна банка, е защо на пазар на труда, в който безработицата вече е толкова ниска, темповете, с които нарастват заплатите, остават по-ниски от онези, които са съвместими с целта на централната банка по отношение на инфлацията. Като обобщение можем да кажем, че в САЩ имаме висока инфлация, която се дължи на три причини - проблемите с веригите на доставки, по- високите цени на горивата, но и на прегряващ пазар на труда. Докато в Европа заплатите нарастват с темпове, които не представляват непосредствен риск за ценовата стабилност“, смята експертът.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 2 години
В съответната държава, водещата причина за сегашната инфлация е прилагания грешен основен метод за емитиране на банкноти, монети и други пари в тази държава. Централната банка не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация и други щети от неправилно емитиране на банкноти, монети и други пари. Ако се прилагаше полезен основен метод за емитиране на банкноти, монети и други пари, правителството нямаше да има сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 2 години
В съответната държава, водещата причина за сегашната инфлация е прилагания грешен основен метод за емитиране на банкноти, монети и други пари в тази държава. Централната банка не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация и други щети от неправилно емитиране на банкноти, монети и други пари. Ако се прилагаше полезен основен метод за емитиране на банкноти, монети и други пари, правителството нямаше да има сегашните дългове. Запазването на злокобната парична политика завишава щетите. Неизбежните последици са инфлация и прояви на стопанска разруха. Ако се прилагаше полезен основен метод за емитиране на банкноти, монети и други пари, правителството нямаше да има сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още