IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще спре количествените улеснения, очаква анализатор

Политиката на отрицателни лихви на централните банки и ефектът й върху пазарите коментира Преслав Райков

12:02 | 04.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Bloomberg TV Bulgaria&nbsp; </em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще спре с количествените улеснения и може да предприеме повишение на лихвите дори и с повече от това на Фед. Това прогнозира пазарният анализатор Преслав Райков в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ситуацията, в която се намираме, е много интересна. Засегнат е един основен индикатор в почти всички икономически модели, било то за прогнозиране, било то за анализ на икономическата ситуация. Това са лихвените проценти", посочи експертът.

"Връщайки се назад във времето, от 2014 г. повечето от големите централни банки в Европа, водени от ЕЦБ, преминаха в т.нар. монетарни стимули. Единият от тях бяха количествените улеснения, които все още са в сила, но след това ефективността му може би се изчерпа, или централните банкери искаха нещо още повече, за да засилят инфлацията и растежа."

Той коментира политиката на централните банки за нулеви и отрицателни лихви и влиянието й върху пазарите и икономиката.

„Централните банкери искаха нещо повече, за да засилят инфлацията и растежа. Така преминахме към негативните нива на депозитните инструменти. Може да се каже, че по този начин централната банка „таксува“ банките. Тук трябва да кажем, че има една т.нар. TR система – не всички средства се таксуват негативно, а само свръхрезервите“, поясни той.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още