IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДСК-Родина: Много сериозно дебалансирана е системата за обществено осигуряване

Когато има пенсионни реформи, винаги има ощетени генерации, коментира изпълнителният директор на пенсионно-осигурителната компания

22:22 | 16.04.18 г. 9
ДСК-Родина: Много сериозно дебалансирана е системата за обществено осигуряване

Дори и с вярна формула, залагайки лоши параметри на входа, могат да излязат некоректни данни на изхода. Това каза Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК ”ДСК-Родина”, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът коментира концепцията на Министерство на труда и социалната политика за изплащането на пенсиите по втория стълб.

По думите му е много подвеждащо да се работи със средни стойности за целия бранш. Марев каза, че ако се работи с реални данни, а не със средни, началните пенсии за жените през 2021 са около 70 лв., а за мъжете през 2024 – някъде около 95 лв. Той направи паралел между осигуряването в първия и втория стълб. 

"В универсалните пенсионни фондове в момента има осигурени 3,7 млн. души, а в НОИ има осигурени 2,8 млн. души. Има разлика от 900 хил. до 1 млн. души. Въпросът е къде са тези лица. Може една част да не са в България, друга част да са в "сивия сектор", а други да са в момент на безработица и от време на време да се осигуряват. Тоест, да - има епизодични вноски. Истина е, че за голяма част от хората партидите са ниски.

"Пенсионните фондове са различни, те могат да бъдат различни, както по пол, възрастова структура на осигурените лица, така и по своята доходност. Натрупванията могат да бъдат доста различни. При нас има ниските партиди, които са под 100 лв., но има и партиди, които са над 25 000 лв".

 "Не е възможно да има 30 лв. втора пенсия, защото в закона е разчетено, че тя трябва да е не по-малко от 25% от минималната пенсия. Минималната пенсия в момента е 200 лв., а 20% от тази сума е 40 лв".

"Когато има пенсионни реформи винаги има ощетени генерации. Пенсионната система и Кодексът за социално осигуряване винаги търпят промени, а това е една доста дълга система, разчетена за 40 години напред и всяка промяна в параметрите на заложения модел има непоправими последици. Например 2002 общата вноска за ДОО е 29%, а за УПФ е 2%. Тази вноска до 2008 година се намалява на 16% и в момента е 19,8%, като 5% от тях отиват в УПФ, а останалото е в НОИ", обясни той.

По думите му много сериозно е дебалансирана финансово системата за обществено осигуряване. "В момента 50% от парите, които плащат от НОИ, идват от държавния бюджет. Без това доплащане от държавата не биха могли да се изплащат пенсии", заяви Марев.

Как ще се променят тези суми за следващите поколения? Ще бъдат ли две пенсии по-малко от една?

Повече вижте във видеото с целия коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 8
xapoznai
преди 5 години
Доходност УПФ ПОК Доверие за период 01.07.2004 до 01.01.2018 - 74,47% (калкулатор доходност на главна страница). Инфлация за същия период 59% източник НСИ (калкулатор инфлация). Добавете и таксите 1% годишно и 5% на входа... Това е най-лошата възможна инвестиция. Ако някой му се занимава да потърси примерно как се е движила цената на някоя акция на голяма компания и дивидентите от нея или просто доходността по ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 12
Иван Митев
преди 5 години
Сега Република България пренебрегва щетите от лева. При тази държавна грешка е невъзможна благодатна социална политика.За устойчив обществен просперитет с жизнеспособна социална политика е необходима защита срещу щетите от лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Venislav
преди 5 години
Този човек дълго време водеше статистика и може да се види какво е дережето...https://alexanderbtodorov.com/2013/08/04/hail-fack-private-funds/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
bghighlander
преди 5 години
Импе, вЕрно ли, е "ниска, понякога дори отрицателна инфлацията"? Ама много вЕрно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 8
vzhekoff
преди 5 години
Сигурен съм да, защото почти не е имало година, в която доходността да е догонвала инфлацията. И това без да броим 5% чиста загуба на входа и още 1% "управление". Апропо, те вземаха 1% така управление и в случаите, когато имаха "отрицателна" доходност. Т.е. ние плащахме затова, че са профукали част от парите ни... Факт е, че никой не е публикувал отчет - внесени пари бруто, натрупани пари нето, натрупана инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 17
vzhekoff
преди 5 години
Ще излезе ли някой да каже, при едно средно и едномаксимално осигуряване за времето от въвеждането на това (престъпно) начинание, наречено втори стълб, колко пари са излезли от джобана осигурения (вкл. тези от работодателя), колко са се натрупали, каква е постигнатата доходност и как се съотнася спрямо натрупаната инфлация. Уверен съм, че ще се получи една супер срамна картина, и всички ще разберем, как едни мoшeници ни пропиляват спестяванията, постигайки "отрицателна доходност", Втори стълб не трябва да има по дефиниция. Абсурдно е да има задължително частно осигуряване. Може да има само и единствено първи и трети стълб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още