IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталните умения на повечето работещи хора в България са ниски

Подобряването им трябва да се превърне в национална кауза, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров

12:26 | 25.05.19 г.
Дигиталните умения на повечето работещи хора в България са ниски

Базовите дигитални умения на над трите млн. души на пазара на труда у нас, с малки изключения, са ниски. Необходимо е подобряването на тези способности на българските служители да се превърна в национална кауза. В следващите 5 години страната ни трябва да се опита да привлече поне 1 млрд. евро за целта посредством възможностите, давани от Европейския социален фонд. Това каза Пламен Димитров, президент на КНСБ, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Димитров посочи, че голяма част от познатите ни в момента професии няма да съществуват в следващите 10-12 години, като според него обаче е все още рано да се прогнозира дали автоматизацията и изкуственият интелект ще създадат или отнемат повече работни места.

„Трябва да насочим вниманието си към технологичните гиганти. Процесите не са нещо лошо, развитието им обаче трябва да започне от регулациите, необходими са много повече прозрачност и отчетност от тези дружества“.

В навечерието на изборите за Европейски парламент гостът коментира и предложенията на БСП за обща минимална европейска заплата. Той отбеляза, че не е възможно това да е еднакво число за всички страни членки на Европейския съюз, като обаче съотношението, които партията предлага – 60% към медианната заплата, са не само напълно постижими, но и необходими, за да може общият пазар наистина да заработи.

„Трябва да се говори за минимални работни заплати и рамкова директива, която да даде критериите за тяхното формиране... Това би помогнало за създаването на общи правила и ясен ориентир за работниците за това какви трябва да са минималните им очаквания в дадена държава“.

По-важният въпрос е дали ние можем да определим и да договаряме величини, които са важни за хората, коментира Димитров.

„1200 лв. например са необходими на всеки служител, който работи извън София, за да издържа четиричленно домакинство. В столицата обаче необходимата сума е с около 30% повече... По тези показатели малко под 5 млн. от общо 7 млн. българи не получават достатъчно, за да живеят нормално“.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още