IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Стефанов: По всяка вероятност кабинет ще има, партиите са изморени

Трета предизборна кампания би била измъчена, посланията не са се променили. ГЕРБ вече са в политическа изолация, твърди политолог

18:20 | 27.07.21 г. 5
Даниел Стефанов: По всяка вероятност кабинет ще има, партиите са изморени

По всяка вероятност кабинет ще има, защото партиите вече са доста изморени от изборите. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Даниел Стефанов, политолог и изборен експерт.

Според него тази умора може да се разгледа на няколко пласта и от гледна точка на посланията, които дава.

„Партиите нямат какво ново да кажат на своите избиратели, техните послания и на сегашните, и на предишни избори бяха едни и същи и трета предизборна кампания би била измъчена. Друга причина е финансовият аспект на изборите, защото предизборната кампания излиза доста скъпо за политическите формации. Малко от тях имат финансовия капацитет, който да им осигури спокойна нова кампания“, обясни експертът.

И добави, че трети вот в рамките на една календарна година е твърде рисков за държавата, тъй като в момента на дневен ред пред парламента са много важни решения. 

„Поредни избори ще изместят фокуса от тези важни въпроси и те отново ще останат нерешени. Не е малък и шансът при невъзможност на партиите да сформират правителство отново, те да бъдат наказани от избирателите, които на последните избори бяха с 600 хил. души по-малко“, каза политологът.

Даниел Стефанов посочи, че на този етап ГЕРБ вече са в политическа изолация. Според него това е странно, като се има предвид близостта на резултата между тях и спечелилата изборите партия „Има такъв народ“ - под процент, което се равнява на двама народни представители.

Президентът Румен Радев наскоро заяви, че БСП са “най-надеждният” партньор на бъдещото управление и то не само математически, но и идейно. Даниел Стефанов не изрази особено съгласие с това мнение на държавния глава, защото според него на този етап никой не може да каже кой на кого е най-надежден като партньор.

Консултациите между партиите се случват при закрити врати, без медиите да имат възможност да видят какви теми се дискутират. Изявленията след разговорите не са особено информативни, което ни поставя в неведение, добави Стефанов.

Той обърна внимание, че се забелязва особено изразено избягване на термина “коалиция”, което според него е грешна стратегия. Гостът посочи, че коалицията е най-добрият възможен инструмент за управление, когато няколко политически играчи заедно трябва да поемат отговорността за държавата.

Според политолога е много важно партиите, които ще подкрепят „Има такъв народ“, да поставят ясно своите условия, независимо колко народни представители имат в парламентарните си групи.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
По спомени коалиционни кабинети с повече от 2 партии винаги са предизвиквали бедствие за България. Особено пък ако вътре са намърдани комунисти и депесарски икономически интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 2 години
Не са уморени :) свършиха парите на протестърите и трябва спешно да захлебят. Пък на пролет с нови сили пак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
+1000 за ing5rov и nkavrakov1982
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
вярно ... публиката много намаля ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Ха ха,докога ще пробутватве на мАтрЯла тези глупости?Партиите били изморени...Не са изморени,просто цирка изисква повече постановки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още