IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Стефанов: Европа трябва да създаде общи здравни стандарти

В последните години не са правени достатъчно инвестиции в здравеопазването и в търсенето на нови лекарства, посочи експертът от Европейския съвет за външна политика

12:44 | 27.03.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пандемията показва, че въпреки своята икономическа сила Европа е позволила във времето възлови производства да бъдат изнесени извън континента в Азия. Това е направило европейските икономики до голяма степен зависими от тези производства. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Даниел Стефанов, програмен координатор на Европейския съвет за външна политика.

"В момента Европа чака определени съставки на лекарства да бъдат произведени в Китай и внесени на Стария континент", напомни той и посочи, че националните държави се оказаха доста неподготвени за ситуацията.
Според него единствената добра новина в кризата е, че спорът за еврозоната беше решен.

„Виждаме, че страните от еврозоната ще имат достъп до много по-голям финансов ресурс за справяне с кризата в сравнение с всички останали държави в ЕС“, каза Стефанов и отбеляза, че в последните години очевидно не са правени достатъчно инвестиции в здравеопазването и че изследванията са насочени в друга посока, а не за търсенето на нови лекарства.

По думите на представителя на Европейския съвет за външна политика сега едни от възможностите са Европа да започне да създава общи здравни стандарти, „така че да има общо ниво на развитие и да ни предпазва в такива ситуация“.

Даниел Стефанов смята, че в момента в Европа няма страна, която да не се притеснява, че мерките за ограничаване на коронавируса ще съсипят икономиката.

"Хуманитарният характер на кризата накара Германия да отдели нечуван ресурс за подкрепа на икономиката. Има решение, с което Германия ще излезе на дефицит с над 100 млрд. евро. Добрите дни за повечето икономики са свършили. В момента трябва ясно да определим колко лоши ще бъдат тези дни", каза експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още