IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Димов: Ролята на предприемачеството в икономиката е централна

В САЩ до 80% от началните инвестиции в нови компании идват от държавни програми, коментира експертът

10:51 | 12.09.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Димо Димов. Кадър:<em> Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Димо Димов. Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Ролята на предприемачеството в икономиката е централна и постепенно това се признава в икономическата теория. Това коментира в предаването Boom & Bust ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Димо Димов, професор по предприемачество и иновации в Университета в Бат, Великобритания.

Той ще бъде специален гост на новото издание на Club Investor, посветено на предприемачеството, на 27 септември в бизнесцентър Capital Fort в София.

Димов коментира, че задачата на предприемачите никак не е лесна, защото те създават нещо ново в система, в която все още няма място за него, и трябва да се преборят с много пречки – маркетингови, технологични, финансови, човешки ресурси и т.н.  

„За мен предприемачеството е като бягане с препятствия – трябва да се избяга едно голямо разстояние с много препятствия по пътя, които трябва да бъдат преодолявани последователно“, категоричен беше той. Според него при това положение или се стига до финала, или няма резултат от усилията на предприемача.

По отношение на взаимодействието между държавата и предприемачите Димов посочи, че в САЩ до 80% от началните инвестиции в нови компании идват от държавни програми, но ролята е "невидима".  Държавата подпомага частната инициатива с данъчни облекчения, подпомагане на иновационни проекти още в най-ранната фаза на тяхното разработване и пр.

„В много университети в САЩ, в които се учат технологии, има т.нар. офиси за трансфер на технологии, които могат да кандидатстват за подпомагане от държавата. На първия етап се получават сто хиляди долара за проучвания дали в идеята има потенциал. Във втората фаза - 750 000 долара, за да излезе продуктът на пазара, а едва след като инвестицията стигне 1 милион долара, се работи за привличането на частен капитал“, разказа проф. Димов, като уточни, че в България този модел не би могъл да доведе до резултати веднага, защото тук има много други фактори.

Какво още коментира експертът можете да видите във видеото.


Клуб Investor "Дискусия за успешни предприемачи" ще се проведе на 27 септември от 16 часа в бизнес център Capital Fort в София.

Клуб Investor.bg се провежда с подкрепата на Първа инвестиционна банка, Optimystica и Американски университет в България. Институционални партньор на Клуб Investor.bg са Елана Финансов Холдинг, Индустриален Холдинг България и Smartmoney.bg.

За актуална информация за предстоящата дискусия следете тук.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
tonitov
преди 7 години
Предприемачите в България заминаха с налагането на команизма. Национализацията и колективизацията направиха и мъжете и жените аргати. Те щяха да им строят команизма , а команистите да го ползват. 45 години и 12 мил. задължения с фалирала допотопна икономика е резултата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
така е, повечето нови технологии тръгват от там. В това съм съгласен :) .. и римляните са открили бетона благодарение на държавна поръчка :):)само не съм съгласен с тезата за повечето корпорации че са тръгнали от там, пък и като спомена сащ .. някак си се разбира че на другите неща не е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Не, разбира се че не са само военните, НО подпират сериозно :)А за другите държави също е вярно че го правят. Голяма част от големите немски фирми например също разцъфтяват благодарение на кинтите и поръчките от Хитлер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
за ХП не се лъжеш, но и там само са работили... взели малко пари зада тръгне бизнеса и успеха им идва по късно след като праадават един усилвател на Дисни и правят джобен калкулатор ... не са изградени от военните изцяло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
това че прави доставки Форд на армията си е нормално, няма да е Лада я.Идеята, поне до колкото те разбрах е да стартира и стане голяма предимно с държавна помощ, или не съм те прочел правилно...Ок за Оракъл явно не съм изцяло информиран, но има много които са просперирали нез помощ от Пентагона ... от изказването ти звучи че една ли не цялата им икономика е благодарение на Пентагона, което не е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Ами на Oracle специално точно Пентагона ги е направил :) The Oracle Project е проект на Пентагона, разработван от фирма, наричана тогава Sofrware Development Laboratories, по-късно преименувана на Oracle. Сега.. Уолмарт е верига магазини, там няма какво да се помогне наистина. Що се отнася до Форд...мисля че ако се поразрови човек, ще открие не малко доставки за армията през втората световна война. Доколкото зная, дори прочутите *** камиони ГАЗ са всъщност реплика на камиони Форд, доставени на СССР от съюзниците от САЩ през втората световна война. Пак през тази същата война доколкото знам HP разработва радари за армията така че... По-скоро за Microsoft не съм чувал да няма такава връзка но...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
това не е верно ... няколко са такива, има и няколко по малки, но основното не е от там. Но при високите технологии които не са насочени към крайния потребител в началото ДА, но то няма и как да е иначе ... зер у Франция или Русия или Китай или Япония или Корея не е така ? :)с какво примерно Пентагона е помогнал на Уолмарт или Оракъл или Форд (умишлено ги избрах от различни браншове). и само не ми казвай че армията примерно си купува фордове и с това им помага :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Не зная как е в момента в САЩ, но за мен е доказано, че сегашните им големи корпорации са финансирани през армията и разходи за отбрана. Голяма част от тях стават големи или като развиват някакъв проект, финансиран от военните или ЦРУ или като печелят поръчка за армията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още