IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Колев: Социалните облигации са стратегически инструмент

Пандемията показа, че трябва да се мисли не само как да бъдат намерени допълнителни средства, но и как се харчат, твърди директорът на CSR Bulgaria

21:17 | 09.10.20 г.
Борис Колев: Социалните облигации са стратегически инструмент

Един от най-стретегическите инструменти, които трябва да бъдат използвани през следващите години в България, е емитирането на социални облигации. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Борис Колев, член на Управителния съвет на Българска асоциация на КСО специалистите (БАКСОС) и изпълнителен директор на CSR Bulgaria.

"Социалните облигации са един много значим инструмент, който ще привлича все по-голям интерес", коментира той.

По рано тази седмица от Европейската комисия обявиха, че ще емитират облигации по инструмента SURE в размер до 100 млрд. евро като социални облигации. Колев обясни, че социалните облигации са инструмент, който обвързва изразходването на средствата, събрани чрез него, с резултатите. 

Според госта отдавна се търси начин да се обвържат средствата с резултатите от изразходването им и социалните облигации предоставят на емитентите, в случая ЕК, един много добър инструмент за надзор и въздействие.

„Като инвеститор разбира се гледаш възвръщаемостта на вложените средства, но пандемията и всичко, което се случи около нея ни показа, че трябва да мислим и как харчим средствата“, каза гостът.

Колев заяви, че България трябва да се възползва от 511 млн. евро, предвидени по проекта на ЕК. Според госта най важното е средствата да бъдат правилно разпределени, като се изгради и правилен механизъм за отчитане и измерване, което не е много лесна задача, тъй като досега не е имало опит на държавно ниво с тези инструменти.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още