IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авторското право не се прилага ефективно, смята Патентното ведомство

Бизнесът и обществото подценяват обектите на интелектуалната собственост, според експерт

17:31 | 03.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Източник: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Законодателството в областта на защитата на интелектуалната собственост е хармонизирано с нормативните актове на Европейския съюз (ЕС), съобразено е с постиженията на международното право, но неудовлетвореността на правоносителите и в обществото се дължи на неефективното му прилагане.

Това каза заместник-председателят на Патентното ведомство Офелия Цонкова в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.  Тя се позова на анализ, извършен в процеса на изработване на стратегия за интелектуалната собственост.

"Идеята за сливане на Дирекция „Авторско право и сродните му права“ с Патентното ведомство се дължи до голяма степен на липсата на достатъчно адекватна координация в работата на институциите, ангажирани със защита на интелектуалната собственост. По този начин ще бъде дадена възможност на експертите да координират по-добре своите действия и да използват по-рационално ресурса, с който разполагат“, обясни Цонкова и подчерта, че по-добрата комуникация ще даде и по-добри резултати.

Според нея обществото и бизнесът подценяват значимостта на обектите на интелектуалната собственост. За да се промени това, би било уместно да бъде променен и статутът на този единен орган, който да бъде подчинен директно на министър-председателя.

Вижте целия разговор с Офелия Цонкова във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
Защо пък госпожа Цонкова с ценз "заместник-..нещо си" да не го НАДценява, а цялото общество го ПОДценява.Тази пaтица не се ли чуства малко като оня дето карал в насрещното и разказвал на любимата си "не е един... много са"?На някои хора в западняшките алхимически лаборатории да вадят кинти от всяка глупост, са им размекнали мозъците до степен на желибончета.Никакво право няма някой върху каквото и да било, ако не може да си го защити.Ако пък разчита на държавата да му пази незащитимото, с неразумно крайни мерки, то рано или късно и "държавата" си заминава с него в канала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още