IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Трифонов: Държавата трябва да привлече частния капитал

Планът „Юнкер“ може да финансира с регионалните фондове, които дават гаранции при изпълнението на общински проекти, препоръча експертът

19:54 | 07.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавата трябва да влезе в ролята на предприемач и да провежда политика, при която да избере център в един изостанал регион, за да построи дадено предприятие. Идеята е да участва с 20% в  капитала, но когато дойде инвеститорът и вложи 80% и то тръгне, тя да излезе от него, а не да остане собственик. Държавата трябва да бъде лакмуса, за да се привлече капитал, като излезе и с печалба.

Това коментира в студиото на Bloomberg TV Bulgaria д-р Александър Трифонов от Института за местно и регионално развитие.

Според него за това може да помогне финансирането на Плана „Юнкер“ с регионалните фондове, които дават гаранции при изпълнението на проектите.

Трифонов смята, че това е пътят за решаване на най-наболелия проблем у нас – обезлюдяването на общините извън големите икономически центрове.

„Въпросът е изключително актуален, защото тенденцията на увеличаване на общинския дълг, която влияе върху икономическата активност, продължава и се задълбочава. Поглеждайки бюджета за 2017 г., виждаме, че приходите на общините, грубо казано, са 1,9 млрд. лева, а минималните разходи, които те трябва да направят, са около 4,6 млрд. лв. Тоест дефицитът от 2,7 млрд. лв. трябва да се поеме от държавния бюджет. Това показва, че общините не са в състояние да провеждат собствена икономическа политика“, посочи гостът в студиото.

Той напомни, че беше разработена специална стратегия за Северозападна България, Странджа и Родопите, в която бяха предвидени 500 млн. лева, но тя още не е приета.

Финасовият консултант информира, че преди дни на страницата на Министерския съвет е публикувана за обществено обсъждане Националната стратегия за регионално развитие 2005 – 2015 г.

„В доклада са направени няколко важни извода. Единият е, че се увеличава диспропорцията между регионите, което още повече утежнява ситуацията. Второ, увеличава се неравенството между бедни и богати региони. Това поставя тежки условия за изграждане на икономически растеж и неслучайно винаги се говори, че изграждането на една просперираща икономика трябва да започне отдолу нагоре – общините трябва да са базата и от там вече да се надгражда“, заяви д-р Трифонов.

Той е на мнение, че страната ни не се е възползвала при усвояването на европарите от първия програмен период, а дори и от втория, за да привлече повече частен капитал и да намали диспропорциите вътре в страната.

„Във всички проекти се предвижда да се привлече частен капитал и да се направи финансов инженеринг чрез публично-частно партньорство. Малко се знае, че при подписването в споразумението за партньорство с ЕС през 2013 г. за новия програмен период 2014-2020 г. България се отказа от т.нар интегрирани териториални инвестиции, което позволяваше един проект да се финансира от няколко програми“, разкри той.

По какъв начин може да се споделя рискът при изпълнението на регионални проекти вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още