IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокат: Тепърва ще виждаме как изтеклата от НАП информация ще ни се отрази

Злоупотреби с лични данни са сравнително ограничени в случаи, когато някой с информация от лична карта ще отиде да сключи сделка, смята Николай Кискинов

18:40 | 24.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тепърва ще виждаме как изтеклата от Националната агенция за приходите информация ще ни се отрази. Това прогнозира адвокат Николай Кискинов в коментарната рубрика Checkbox за предаването „В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Очевидно целия масив от данни е достъпен в интернет и може да се очаква неговото разнообразно приложение. Това, което не се знае, е колко и какви данни са изтекли, което поражда рискове от различно естество, коментира юристът.

Кискинов смята, че възможните злоупотреби са сравнително ограничени в случаи, когато някой с данни от лична карта “ще отиде да сключи някаква сделка”.

„Най-големият риск е профилиране на лица за установяване на имотното им състояние. Така разни организации могат да „таргетират“ клиенти с определени имуществени възможности и да им се оказва натиск и въздействие. Затова е много важно НАП и Комисията за защита на личните данни да обявят каква точно информация е публично достъпна, за да могат лицата да го знаят и да го имат в предвид в стопанския си оборот", препоръча адвокатът.

По думите му, известно време той не е допускал, че пробивът е толкова сериозен.

„Ако в базите данни няма имена и ЕГН-та, те щяха да са неизползваеми. Затова и GDPR предвижда базите данни, които съдържат лични данни, да се поддържат в „псевдонимизиран вид“ – вместо ЕГН и име, да има идентификатори, които чрез друга база данни да идентифицират лицата", посочи Николай Кискинов. „Така ако беше изтекла информация с доходи и адреси например, тя щеше да е неизползваема без конкретните имена и ЕГН-та”, посочи той.

Според експерта в НАП, където работят много хора, очакванията на обществото са базата данни да се поддържа в защитен вид.

Кискинов е категоричен, че отговорното боравене и съхранение на лични данни изисква те да се пазят по такъв начин, че да не са достъпни за неоторизирани лица или да се разпространят или унищожат.

Той коментира, че в случая с изтеклата информация от НАП след хакерската атака, длъжностното лице в медиите, отговорно за боравене с лични данни, е трябвало да даде становище как да се постъпи в този случай, когато има неоторизиран достъп до масива от база данни. „Не трябваше да се публикуват линкове към тези бази данни, чието разпространение накрая стана неконтролируемо”, категоричен е адвокатът.

Кискинов смята, че ако бъдат заведени искове за по 1 лев към НАП и те бъдат уважени от съда, което е почти сигурно, то държавата ще дължи и 450 лева адвокатски хонорар за всеки такъв иск.

„Ако такива искове за малки суми бъдат заведени, аз призовавам НАП да ги признае, за да не могат разни недобросъвестни защитници на права да се възползват от тази лоша и неетична практика, съветва юристът и напомни, че такава практика вече е имало при други случаи. „Ако имате сериозно настъпили имуществени и неимуществени вреди, настъпили вследствие на това изтичане, те трябва да се докажат пред съда", коментира адвокатът.

Той направи пряка аналогия на случаят с НАП с изтрития и възстановен преди около година Търговски регистър.

В обзора си за енергийния пазар той съобщи, че в последните две седмици има запазване на ценовите нива от предишния преглед. „Цените варират между 110-115 лв/мегаватчас при сравнително устойчиво търгувани количества от 21-22 хиляди мегаватчаса дневно. Очакванията за тези цени в летния период се потвърждават. Не виждаме екстремни стойности от типа на 180 или 204 лева, каквито наблюдавахме в предишния период. Това е ситуацията на пазара „ден напред“, посочи Николай Кискинов.

Той е на мнение, че пазарът на дългосрочните двустранни договори, който отново е на борсата, остава най-интересен.

„Там купувачите оферират цени от около 92-93 лева за мегаватчас, с предложения за покупка на 10 и 20 мегавата, за сравнително кратки периоди. При продажбите имаме отменен търг на АЕЦ „Козлодуй” за 70 мегавата на 94 лева за период около месец. При другите търговци, които на другия ден са обявили заявки за продажби, ценовите нива са 104-108 лева – с около 10 лева повече от ценовото предложение на АЕЦ Козлодуй”, показва анализът на експерта.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още