IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адриан Николов: Митата на Тръмп са опит за изпълнение на предизборните обещания

Според икономиста от търговска война ще загубят най-вече американските потребители

15:04 | 22.04.18 г.
Адриан Николов: Митата на Тръмп са опит за изпълнение на предизборните обещания

С въвеждането на митата върху стоманата и алуминия Доналд Тръмп се стреми най-вече да изпълнява предизборните си обещания. Това заяви Адриан Николов, икономист в ИПИ, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Тук не говорим толкова за реална икономическа и търговска политика, а за убеждаване на гласоподавателите, че Тръмп все пак ще изпълни част от обещаното в предизборната кампания, отбеляза икономистът.

Според него в момента не може да се говори за търговска война, а по-скоро за заемане на по-добре позиция спрямо опонента. 

Николов коментира и глобалния ефект от истинска търговска война.

"Някои оценки сочат, че Китай би могъл да загуби по процент от ръста на своя БВП в следващите няколко години, ако търговската война се разрази напълно и продължи за дълго. Но основният губещ ще са американските потребители, тъй като именно върху тях ще се стоварят много по-високите цени на вносните стоки и с тях те ще платят за политиката на Тръмп", каза той.

Във връзка с отношенията между САЩ и ЕС Николов подчерта, че Тръмп няма желание да губи европейските си партньори и да се конфронтира в дългосрочен план с която и да е европейска държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още