IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Баева: От началото на пандемията са фалирали 15% от ритейл компаниите

Ситуацията с доставките ще се влошава, твърдят от Българската ритейл асоциация

15:38 | 22.10.21 г.
А. Баева: От началото на пандемията са фалирали 15% от ритейл компаниите

По данни на Българската ритейл асоциация (БРА), в която членуват малко над 100 фирми, от началото на пандемията около 10-15% от компаниите в сектора са фалирали и след това не са могли да рестартират дейността си. Малкият бизнес в България, който представлява 90% от компаниите в страната, пострада най-сериозно заради липсата на дигитални решения, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Аксиния Баева, член на УС на БРА.

"Ние от ритейл сектора приветстваме въвеждането на зеления сертификат, тъй като това е пътят, по който трябва да вървим. Проблемът беше с влизането в сила на заповедта, което беше от днес за утре. По тази причина поискахме малка отсрочка, за да може да реорганизираме работата си и да отговорим на изискванията на заповедта", каза Баева.

От думите на госта стана ясно, че не повече от 10% от хората в ритейл сектора са ваксинирани, като извън София процентът е по-нисък. Проблемът е свързан с липсата на доверие в процеса на ваксинация. 

„В началото на лятото от Българската ритейл асоциация изпратихме писмо до Министерството на здравеопазването с предложение да помогнем за това да се повиши доверието към ваксинацията. Кампаниите по ваксинация трябва да бъдат направени на национално ниво. Когато става въпрос за работа с много хора, трябва да има последователна комуникация", каза Баева.

Тя коментира, че ситуацията със забавянето на доставките е критична. През лятото бяха блокирани доставките от фабриките на Shimano, като на целия пазар нямаше велосипеди. Много марки за обувки и дрехи с фабрики във Виетнам отказаха голяма част от поръчките. Фирми, разчитащи само на по-малък кръг марки, които доставят от далече, e възможно през пролетта да останат без стока, смята Аксиния Баева.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още