IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3D технологиите изпиляват драстично производствените разходи

Благодарение на високотехнологичните машини до 2020 г. 30% от внасяните стоки от Китай биха могли да бъдат произвеждани в САЩ

15:05 | 08.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
3D технологиите изпиляват драстично производствените разходи

Въпреки силните данни за производствения сектор в САЩ трудоемките индустрии няма да се прехвърлят обратно на американска земя, докато са налице огромните разлики във възнаграждението на труда с Азия и с други развиващи се страни, пише колумнистът на Bloomberg Гари Шилинг. Разбира се, има ниши, които зависят от бързите доставки, промените в модата и други, които предполагат производствената база да е наблизо.

Мнозинството от секторите, които биха могли да осигурят бърз ръст за американското производство, вероятно ще бъдат от роботизирани сектори, които не изискват много хора на щат, коментира още Шилинг. Наетите в тези сфери ще притежават значителни умения и квалификации. Нещо повече тези индустрии показват ръст на продуктивността след внедряването на нови технологии.

Една от най-интересните сфери на приложение на новите технологии е допълващото производство, известно още като 3D- принтиране. Технологията създава 3D обекти от дигитални модели, чрез напластяване, използвайки различни материали от дървесина, през кобалт и дори човешка тъкан. Машините са създадени така, че да могат да принтират над 1000 различни материала, а в пластовете могат да бъдат вградени сензори и схеми, подобни на тези, използвани при слуховите апарати и улавящите движението ръкавици.

Друга форма на допълващото производство е т.нар. студено пръскане, в което метални частици се изстрелват при високи скорости.

Разходите за труд при използването на машини в сравнение с този на хора за същата производствена дейност са намалели наполовина от 1990 г. насам. Благодарение на по-ниските разходи за труд намалява и самата стойност на произвеждания продукт.

По изчисления на Boston Consulting Group благодарение на високотехнологичните машини до 2020 г. 30% от внасяните стоки от Китай биха могли да бъдат произвеждани в местни компании в САЩ.

Вижте видео файла за приложението на 3D принтирането в сферата на лицевите протези.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още