IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли военна интервенция на Руската федерация в Украйна?

Действията на президента Владимир Путин са подтиквани от търсенето на престиж, твърди политолог

18:00 | 26.01.22 г.
Ще има ли военна интервенция на Руската федерация в Украйна?

По всяка вероятност ще има военна интервенция на Руската федерация в Украйна, но тя ще бъде ограничена до регионите на Донецк и Луганск. Западът вече е готов да реагира на подобна намеса. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria политологът Искрен Иванов. 

"В момента в Европа се води война между САЩ и Русия, но тя няма да е с ядрени и конвенционални оръжия. Ако в по-отдалечен план САЩ и НАТО спечелят този сблъсък с Русия, те ще присъединят Украйна и ще получат плацдарм за пряко влияние върху Русия - върху нейните природни, икономически, финансови ресурси - каквато е и целта на тази стратегия. Ако Русия спечели тази война, НАТО ще се фрагментира на две - западна американска сфера на влияние, суверенен буфер в Централна и Източна Европа, който "де юре" ще е в НАТО, и руска сфера на влияние в Сърбия, Беларус и Украйна", обясни гостът.

Двете страни - НАТО и Русия, са непреклонни в своята позиция и сблъсъкът ще продължи да бъде интензивен в следващите два-три месеца, коментира Иванов.

Изтеглянето на дипломатическите служители на САЩ и Великобритания от Украйна е нормално в условията на повишена тревожност за развитието на събитията, добави още гостът. 

Действията на президента Владимир Путин са подтиквани от търсенето на престиж и нуждата да демонстрира на НАТО че, "Русия все още е фактор и няма да остави задния си двор да бъде присъединен към евроатлантическата общност".

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още