IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите от Сребърния фонд – в ценни метали или ВЕИ

Продължаваме да ви представяме различните позиции на читателите на Investor.bg за инвестиране на средствата от фонда

19:00 | 19.04.12 г. 13
Парите от Сребърния фонд – в ценни метали или ВЕИ

Дискусиите за бъдещето на Сребърния фонд стават все по-разгорещени. Те вече излязоха извън пределите на България, като дори Европейската централна банка изказа становище по въпроса – при това доста остро. След като през последните седмици се чуха мненията на политици и експерти, Investor.bg се обърна към своите читатели – дребни инвеститори, анализатори, за да се чуе и тяхното мнение.

В поредица от публикации ще ви покажем мнението на онези, които се осмелиха да изразят своята позиция. Ред е на Станислав Стоянов, Danny666:


Станислав Стоянов предлага парите от фонда да се инвестират в сектора на енергетиката. Идеята е, че с вложения във възобновяеми източници ще може да се понижи цената на тока както за индустрията, така и за домакинствата.

Предлагам парите да се вложат от държвата във възобновяеми енергоизточници като солрани паркове, ветрогенератори и др, пише Стоянов. Съответно произведената енергия ще бъде почти с нулева себестойност и може да се изнася на отлични цени.

Другият вариант е да се пусне към потребителите, като така ще се намали стойността на елетрическият ток както за индустрията, така и за крайните потребители. Освен това ще си ипълним критериите за чиста енергия към Европа, а вложените един или два милиарда ще се върнат изключително бързо. Било то чрез износ на ток или пък чрез намаляване на стойността на енергията за крайните потребители и индустрията.

В момента зелената енергия е с много висока себестойност, поради инвестициите, които се налага да се правят от частни инвеститори. Този проблем няма да съществува ако държавата инвестира пари.

Доста по-радикално мнение за инвестирането на парите от Сребърния фонд изразява потребител с ник Danny666. Известен с хапливия си език, той и този път се изказва категорично по въпроса.

Всичките пари от този фонд трябва се заменят за реални активи, посочва той. Човечеството 4 хиляди години не познава друга по-ефективна форма на пари от златото.

За това 30% от фонда в реално злато (кюлчета), 30% в реални стретегически метали, каквито са среброто и платината (забележете само физическа наличност - кюлчета ), а останалите 40% - изкупуване на мажоритарен дял в някой канадски петролен тръст.

Според Danny666 обаче подобен план няма как да се реализира и в крайна сметка парите ще бъдат загубени заради инфлацията.

Каква е вашата позиция за Сребърния фонд? Доколко опасно е инвестирането на средства от него в България? Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 3
Fossil
преди 11 години
Здравейте,това вече ми хареса, като предложение!Знаете ли, че са много малко хората, които вярват в златото и среброто(физическо притежание)!Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 2
Danny666
преди 11 години
Йоско СПОКО бе мили. Ясно е, че идеята ми НЯМА ДА СЕ ПРИЛОЖИ ! ха ха ха Такива " най-дилетанстки " идеи са ВРЕДНИ за хората на ВЛАСТ ха ха ха Те ПАК ще ги вложат в СХЕМИ и едни УМНИЦИ като тебе ще ги ИНВЕСТИРАТ по разни модели, ще си ЦИЦАТ КОМИСИОННИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ и после като ги загубят ще има ..ами то това Е СЛОЖНА РАБОТА ха ха ха ...Сладур ЗАЩО Канада ? Дълга тема, ама простичко като за тебе : Страната с НАЙДОБРИ ПЕРЕСПЕКТИВИ за развитие в следващите 50 години КАПИШ ?!?И стига с тъпотията, че петрола ще СВЪРШИ ! Вземете се ограмотете ПИК ОЙЛ НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ ЩЕ СВЪРШИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
WINNER1
преди 11 години
Незная кое за теб е ликвидно , но според мен това е ликвидно.Петрола няма да свърши изцяло разбира се че ще има просто ще е в ограничени количества и на цени които ще са доста над сегашните.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
йосиф
преди 11 години
добре го подкрепяш , но самия данчо казва , че с петрола скоро приключваме ...как така ще инвестираме в канадски петролни трала-ла-ла...и защо не в арабски или норвежки..а аз даже бих прибавил и Венецуела....Странно как искате да заровите парите в най-малко ликвидните активи ... земя , комодитис ( и то само във физически вариант пак според Данчо)....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
йосиф
преди 11 години
данчо , освен аман, аман , хи-хи-хи, мушии, мушенгии , хи-хи-хи, мошеници, хартишки (все широко употребявани термини особено от псевдо бълг.икономисти) , друго трудно прочитам...Идеята да купим злато "защото то е истиската" пара е най-дилетанската идея която може да се предложи относно парите от СФ ... друго нямам какво да кажа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
Danny666
преди 11 години
Аааа забравих само да отбележа,че ако така се инвестират тези ( в сегашно състояние хартии НЕ ГИ НАРИЧАМ ПАРИ ) ще лъсне истината за НЕПОТРЕБНОСТТА ОТ МОШЕННИЦИ КОИТО ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ !!!Тази работа ще я вършат Факирите от ЕЦБ и ФЕД ха ха ха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
WINNER1
преди 11 години
Подкрепям становището на Дани процентно съотношение може и малка корекция 20% злато 20%сребро 20%платина и паладий а за канадските петролни тръстове абсолютно ДА както и за земеделска земяДА . Само реалните активи могат да спасят фонда от стопяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Danny666
преди 11 години
А за предложението на сладура Станислав Стоянов ....ами типичен ЛАПНИШАРАН от БГ ! Сладур ти знаеш ли че ВЕИ е върхът на мушията в момента в БГ ? М/у другото БГ отдавна е покрила нормативите на ЕС. Натискането за кокала в ВЕИ е толкова големо, че САМО политическа протекция в момента може да ти усигури вързване към системата.Аман от НАИВНИЦИ ! Интересно как нещо ще има 0 себестойност след като предлагаш да се изхарчат за него 2 МИЛИАРДА ?Карай си таксито мили , мноооогооо си се объркал и навлизаш в теми дето са ти доста мъгляви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Danny666
преди 11 години
Мили що първо не ни дадеш ДЕФИНИЦИЯ на това ЩО Е ПАРИ ???Ааааа ти мислиш за хартийки дето ги печатат с ТРИЛИОНИ ЛИ ха ха ха ...Най-ме кефи коментара ти да ги ..." вкарват в икономиката ". Муааахааааа е как точно да стане това ?Може би като ти ги набутаме в бизнеса ? ха ха ха ...или ги набутаме за магистрали дето след 10 години ще са празни щото пик ойл идва сладур !?!Аман от пишман мутро-бизнес-банкери !А за *** ....ха ха ха ами тези които ме познават отдавна се пенсионираха. За разлика от тебе ме послушаха и си обърнаха хартийките 2008-2009 в злато, сребро и петролни компании. Аааа и малко торове и земеделска земя. Жалко за пенсиите. Така е устроена системата, че ментета като тебе ще се облажат от тези пари а РЕАЛНАТА им стойност ще бъде СТОПЕНА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
stone kold
преди 11 години
изебрете ме мене за дикатор и моментално закупувам машините или изработваме машините с който федералния или европа пе4атат хартииките си.....по добра защита от инфлацията от машини за пе4атане на пари нема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още