Телекомите и регулаторният лабиринт, предшестващ умните градове

Освобождаването на спектъра и нормализирането на тарифите за ресурса за 5G са само част от стъпките, които България трябва да направи

Телекомите и регулаторният лабиринт, предшестващ умните градове

Снимка: Архив Ройтерс

Още по темата
Vivacom: Освобождаването на 5G честотите у нас ще отключи 800 млн. лв инвестиции
29.05.2019
Ползите и предизвикателствата пред умните градове
09.05.2019
5G мрежата – ключът към умния град
22.04.2019
Коментари
0
 
7
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Първо Български телекоми няма, всички са частни и собственост на чужди фирми. Демек изнасят печалбите навън. Следователно не би следвало държавата да се интересува и да защитава интересите на чужди, частни юридически лица!
Второ - всички антени излъчват радио честоти които минават през телата на хората в града (вредни нейонизиращи микровълнови лъчения). В компетенциата на РЗИ е да измери нивата на излъчване на всяка антена и няма как да си подменяте оборудването без ново разрешително и и ново измерване. Другарката Захариева ловко се опитва да отклони темата към строителен контрол, но проблема всъщност е съвсем друг.
Трето - не е ясно изобщо нужно ли е да има дублиране (даже 3) мрежи за едно и също и дали не е най-добре и най-безопасно мрежите да станат собственост на общините, а телекомите да плащат наем за да ги ползват. В крайна сметка нямаме 3 ВИК мрежи, 3 пътни мрежи или 3 електро разпределителни мрежи. Така контролът (който сега е доста занижен) за мощността на антените и контролът върху информацията ще е доста по строг и не изцяло в ръцете на часни лица!