IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се увеличават таксите и комисионите на банките от октомври

Кредитните институции се презастраховат с вдигане на услугите заради регулации и евентуална криза през есента, прогнозира финансовият анализатор Стефан Христов

13:42 | 03.09.19 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Банките готвят масово повишение на такси и комисиони през октомври и няколко от големите кредитни институции вече информират клиентите на сайтовете си за това. Финансовият анализатор Стефан Христов заяви пред БНР, че банките се презастраховат, тъй като през последните години настъпиха доста промени с влизането в сила на нови регулации.

„Едната част от увеличението на таксите е свързана с банковите преводи в лева. Като цяло банките се стараят да увеличат таксите, там където се изисква участието на служител на банката”, посочи Христов и даде пример с платежните нареждания, които са на хартиен носител, и обясни, че обслужването има цена. Той обаче отбеляза, че прави впечатление, че средната цена на превод е 4 лева, „което е доста интересно, че всички банки работят на еднаква цена.“

Стефан Христов напомни идеята на банките хората масово да започнат да използват онлайн и мобилно банкиране.

Друга причина за повишаването цената на банковите преводи, според експерта е, че от декември влиза в сила нов регламент, който трябва да усредни плащанията в евро и плащанията в лева.

„Т.е., ако досега банката ви е вземала 3 лева за левов превод, трябва да ви взема 3 лева и за превод в евро, който в момента е примерно 30, 40, 60, дори 100 лева понякога“, отбеляза Стефан Христов и посочи, че така банките ще загубят част от приходите си и това ги принуждава да се презастраховат. По думите му това се отразява и на тасите за обслужване на сметки.

Експертът е категоричен, че определени банки започват да работят като мобилни оператори от гледна точка на подвеждането на клиентите. Той информира, че банковите застраховки стигат до 30 лева на година, дори при картовите плащания, което означава, че такава премия би трябвало да покрива многомилионни плащания, въпреки че се покриват минимални.

Стефан Христов напомни, че българските банки „прекалено дълго издържаха“ да не плащат клиентите такса обслужване и съхранение на парите, защото кредитните институции плащат разходи – процент върху сумата, която държат налична в БНБ.

„В момента им е доста трудно да го правят, въпреки че са на печалба“, коментира експертът и посочи, че в момента лихвите са нулеви, а банките работят на загуба по тези спестовни продукти. Той прогнозира, че в скоро време банките ще намалят праговете, които сега са около половин, един милион лева и нагоре, и ще започнат да вземат пари и за тяхното съхранение и определи, че това ще е около 0,6%.

Стефан Христов е на мнение, че банките се презастраховат с вдигане на услугите заради евентуална криза през есента.

„Въпреки стремежа към орязване на разходите си, като ги оптимизират в сравнение с минали години, стараят се да намаляват физическите операции в офис, банките продължават да разширяват клоновата си структура, което е много странно“, смята финансовият анализатор. Той отчете, че кредитните институции използват модерни технологии за увеличаване на сигурността на плащанията, но определи изоставането заради остарял софтуер и потвърди, че финтех компаниите ги изпреварват в това отношение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 9 rate down comment 0
micolli
преди 4 години
През 2015 г. аз и колегите ми работехме за 600 лв. Предложиха ми 700 лв., за да остана. Ха-ха-ха! Казах им: "Мерси".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 32 rate down comment 0
mariata
преди 4 години
Ако се заровите в тарифите на конкретни банки ще видите доста по-ужасяващи неща, които отдавна са факт. В Прокредитбанк например платежните на хартия са с двуцифрена такса, тегленето в брой е по-скъпо от плащането на данък. Дори и ЦКБ, която е ориентирана към кеша и е сравнително по-евтина взима солена такса за теглене до 80 лв - над 10%. За съжаление напоследък се оказва, че за година плащам повече такси на банката за поддържане на сметка и теглене на парите ми от заплатата в кеш, отколкото за мобилен телефон с почти неограничени разговори и интернет. А в ДСК служителите на гише работят за под 1000 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 1
kane
преди 4 години
2% до 5% по кредитите карти исках да кажа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 34 rate down comment 3
kane
преди 4 години
И аз като тебе,Работех в пощенска преди да избягамТука имам няколко сметки в различни банки и взаимоспомагателни каси и на нито една няма таксаДа не говорим че ми плащат по 3-4% лихва!А да не говорим че кетоните ми карти ми връщат между 3% и 5% от покупките..!И съм се чудел защо е бг е така!Хем нямат пари, хем алчни та алчни, ненаситни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 1
kane
преди 4 години
Има Взаимо спомагателна каса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 26 rate down comment 1
khao
преди 4 години
виж само в статията как анализатора се чуди как аджеба на всичките банки тук таксата им е еднаква ... слочаеност ? ... едва ли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 3
khao
преди 4 години
да, ама у Англия няма картел между банките, а тук има ... така че сравнението ти не е коректно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 52 rate down comment 2
micolli
преди 4 години
Аз съм бивш банков служител на ДСК. Работех в банката няколко години. Малко след като напуснах заминах за Англия. Когато дойдох тук си открих сметка в HSBC. Ами, какво да ви кажа. Като бивш банков служител проучих таксите им и бях втрещен. Оказа се, че нямат такса за откриване на сметка, такса месечна поддръжка, такса за теглене от банкомат, такса за превод по сметка на клиент в същата банка или друга такава във Великобритания. Не си спомням дали нямаше някакъв максимум за безплатно теглене на пари от собствена сметка, но веднъж изтеглих 2000 паунда от сметката си в банков клон и също нямах такса. Това са банковите такси или по скоро НЕтаксите във Великобритания. Има някои разлики в таксите между банките тук при изпращането на пари в чужбина, но предполагам вече не се съмнявате в чия полза ще е сравнението между българските такива и британските като цяло, ако почнем да ги сравняваме. Пример: в HSBC , ако превеждам пари в чужбина от техен клон таксата е 9 паунда, а ако го правя от онлайн банкирането ми таксата забележете е само 4. При банка Lloyds е малко повече - 9 паунда. Отварям тарифата на ДСК и виждам: при превод в чужбина извършен в клон на банката 0.20 процента от сумата, но минимум 25 евро, а ако е направен през онлайн банкирането им ДСК Директ - 0,12 процента но минимум 18 евро. За сравнение на потребителските кредити: ако изтегля кредит 7500 паунда и 15000 паунда лихвата ми ще е 3,3 процента. 3,3 процента!!! Потребителски, не ипотечен. Някои сигурно се чудят как е възможно това с таксите и лихвите. И аз не мога да кажа. Единственото, което не е в полза на банките във Великобритания е голямата разлика в курсовете и между курс купува и курс продава, която е около 0,10 паунда, но за какво му е чуждестранна валута на човек тук след като паунди навсякъде в света се обменят. Имам и роднина в Испания като ми каза, че и при тях нямат такси като горепосочените. И всичко това при положение, че интернетът в Западна Европа за биснеса е много по-скъп, цените и наемите на имоти, заплащането за труд също. Българските банки живи да ги ожали човек както се казва. Но от къде пари иначе за заплати и бонуси с пет нули, лични шофьори и мерцедеси, нови тоалети и нови прически всеки ден на изпълнителните директори? Всичко е една голяма лъжа в България! Лъжат ни политици, политолози и социолози, лъжат ни банкери и някакви уж "финансови анализатори", които пеят един и същи репертоар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 1
micolli
преди 4 години
Таксата ее 9 паунда, а ако го правя от онлайн банкирането ми таксата забележете е само
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 1
micolli
преди 4 години
Две хиляди паунда от сметката си в банков клон и също нямах такса. Това са банковите такси или по скоро НЕтаксите във Великобритания. Има някои разлики в таксите между банките тук при изпращането на пари в чужбина, но предполагам вече не се съмнявате в чия полза ще е сравнението между българските такива и британските като цяло, ако почнем да ги сравняваме. Пример: в HSBC , ако превеждам пари в чужбина от техен клон таксата е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още