IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защитeните активи от Фонда за компенсиране на инвеститорите са 1,96 млрд. лева

Събраните във Фонда средства от вноски от инвестиционни посредници, банки, управляващи дружества са 15,23 млн. лева и са вложени в ДЦК

11:41 | 12.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Събраните във Фонда за компенсиране на инвеститорите средства до края на миналата година са 15,23 млн. лв. и са инвестирани в държавни ценни книжа.

Това съобщи Теодора Дренска, председател на управителния съвет на Фонда, в най-новото издание на Асоциацията на банките в България.

Към 31 декември 2017 г. във Фонда участват 38 инвестиционни посредници, 21 банки-инвестиционни  посредници  и  31 управляващи  дружества. Те управляват общо 35,66 млрд. лв., което е ръст от 37% на годишна база. Защитeните от Фонда активи на клиенти са в размер на 1,96 млрд. лв., като банките продължават да управляват най-голям дял клиентски активи (62%).

От фонда коментират, че като отчитат ръста на клиентските активи, може да се твърди, че капиталовият пазар се развива в положителна посока.

Теодора Дренска напомня, че с решение на управителния съвет на Фонда размерът на годишната вноска  по  паричните  средства  на  посредниците за 2017 и 2018  г.  беше  намален  наполовина  от  максималния, предвиден в закона, а вноската по останалите клиентски активи вече девета поредна година се запазва на по-ниски нива (също наполовина от максималния размер).

След промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни  посредници в началото на миналата година беше създаден Фондът за преструктуриране на инвестиционни посредници  (ФПИП). Основната  му цел е да финансира  прилагането  на  инструментите  за преструктуриране по отношение на инвестиционни посредници, получили лиценз за извършване на дейност от Комисията по финансов надзор. По решение на КФН, в него влизат всички  посредници  с  пълен  лиценз,  които  към  31  декември 2017 г. са 19.

Управителния съвет на Фонда за компенсиране на инвеститорите администрира този фонд, а средствата за него се набират от годишни и извънредни  вноски от инвестиционните  посредници, доходи от инвестиране на набраните във фонда средства, лихви по просрочени вземания и други източници.

През 2018г. беше платена втората годишна вноска  от  участниците  във  ФПИП, а събраните  средства бяха инвестирани в съответствие със закона във финансови инструменти с положителна доходност.

Теодора Дренска отчита, че през 2017 г. беше задействана  процедурата  по  изплащане на  компенсации  от  фонда на клиентите на инвестиционен посредник Позитива АД, след като на 23 юни миналата година КФН отне лиценза му за извършване на дейност, поради трайно влошено финансово състояние, лоша капиталова  адекватност и извършени  нарушения.

Във фонда са постъпили искания за изплащане на компенсации, някои от които са удовлетворени. На 3 юли 2018 г. изтече срокът за подаване на искове за изплащане на компенсации на клиенти на инвестиционен посредник Позитива АД.

“През последната година във Фонда за компенсиране на инвеститорите постъпват все повече запитвания  от  инвеститори по отношение на правата им, средствата и посредниците, в които инвестират. Хората вече са  доста  по-информирани и по-внимателни при вземане на решения за инвестиране в капиталовия  пазар, коментира Теодора Дренска. – На всички поставени към нас въпроси се стремим да даваме изчерпателни отговори, а на сайта ни периодично се публикува актуална информация.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още