IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Бюджетният дефицит предполага теглене на заем

Рязкото увеличаване на минималната пенсия обезсмисля осигуряването върху реалните доходи, твърди председателят на АИКБ

12:31 | 20.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджетният дефицит предполага теглене на заем. Това коментира в ефира на Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев, който заедно с финансиста и член на Фискалния съвет Любомир Дацов дискутираха какво ще се случи с икономиката ни по време на кризата и каква зима ни очаква.

Според Велев последният заем от 10 млрд. лв. ще стигне, ако не се прибегне до превъоръжаване на армията и няма други непредвидени разходи. Той е категоричен, че голяма част от увеличените разходи в последните месеци са погрешни и се правят по неправилен начин. „Ние със заеми ще плащаме увеличения на пенсии и заплати в бюджетната сфера. Това не са антикризисни мерки“, подчерта Велев.

„Тези пари“  ги няма и няма да бъдат произведени през следващата година. За 2020 г. имаме значителен спад на БВП – прогнозираме между 3,5 до 5,5%. Тези няколко милиарда в повече разходи ще доведат до дефицит в бюджета, което пък ще доведе до заем“, каза Велев. 

По думите му рязкото увеличаване на минималната пенсия обезсмисля осигуряването върху реалните доходи. „Това е ясен сигнал: осигурявай се на минимална заплата, защото накрая ще получаваш една и съща пенсия. Минимална пенсия въобще не трябва да има. Пенсията е според това за колкото си се осигурил. Когато тя е толкова малка, че не може да се живее нормално с нея, тогава влиза в сила социалното подпомагане”, коментира още Велев.

„За да се прецени дали едни мерки са адекватни и на място, трябва да имаме общата картина. Но нямаме такава правителствена икономическа рамка. Може би тя ще бъде публикувана след няколко дни, тъй като бюджетът до края на месеца трябва да бъде внесен в парламента”, обясни от своя страна Любомир Дацов.

По отношение на обещанията за вдигане на пенсии и заплатите на работещите в бюджетната сфера, Дацов подчерта, че „всички тези плащания са разходи“ и то такива, които не са насочени с някаква точно определена цел. „Тази политика при настоящите параметри означава, че правителството си представя, че през следващата година ще има възстановяване на икономиката с растеж някъде между 3% и 4% на годишна база, да има една инфлация – да кажем в рамките на нормалното, до 2%. Явно се предполага, че кризата вече ще е отминала. Това са параметри на оптимизъм”, каза Дацов.

Той подчерта, че  много трябва да се внимава с дефицитното харчене, защото това може да доведе до срив на пенсионната система само след около 4 години.

„Ако сега освободим нещата, през 2022 г. ще трябва да ги затегнем, защото няма откъде да се вземат тази пари за продължителен период от време, освен ако не се спестят от някъде”, обясни финансистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Васил Велев: Бюджетният дефицит предполага теглене на заем Наличието на калашници предполага свикването на Комисията Калашников.(защото трябва винаги да има нещо за крадене, т.е. пари в излишък - тук нищо полезно не се строи, а ако се строи, то софрата трябва да е мнооого дебела)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още