IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Божков разпространи предполагаем чат с финансовия министър Горанов

От Министерството на финансите отказват коментар по темата

08:57 | 15.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">
	Снимка: БГНЕС<br />
	<br />
	Прочети още на: <a href="https://www.dnes.bg/politika/2020/05/15/vasil-bojkov-pokaza-chat-tvyrdi-che-e-s-goranov.449773">https://www.dnes.bg/politika/2020/05/15/vasil-bojkov-pokaza-chat-tvyrdi-che-e-s-goranov.449773</a><br />
	<br />
	&

Намиращият се в  Обединените арабски емирства разследван предприемач Васил Божков публикува на страницата си във Facebook в петък сутрин (15 май) две  съобщения, за които твърди, че е провел с лице, записано в телефона му като Влади Горанов (вероятно финансовият министър Владислав Горанов).

Първият разговор е от 24 февруари 2018 г. Вторият разговор е проведен на 15 януари (вероятно тази година) - само дни преди  акцията на специализираната прокуратура в Държавната комисия по хазарта, която беше на 22 януари. Осем дни след това  Божков получи първите си обвинения - на 30 януари тази година.

Според бележките към тях хората, които се споменават като "девойката" и "Сашо", са двама от председателите на комисията по хазарта през последните години. Съобщенията са публикувани с кратък анонс от Божков: "Преди дни казах, че за хазартния ми бизнес съм контактувал с Влади Горанов, а не с ДКХ (Държавната комисия по хазарта - бел. ред). Ето как се случваше". 

Според обясненията на самия Божков "девойката" е Мария Филипова, предшественичка на Александър Георгиев, председател на ДКХ от 8 февруари 2018 г., понастоящем зам.-председател на Комисията за финансов надзор. "Сашо" в разговорите си Божков нарича Александър Георгиев - председател на ДКХ от 25 април 2019 г. до февруари 2020 г.; зам.-директор на Националната агенция за приходите от май 2017 г. до април 2019 г.

На 1 февруари Георгиев беше обвинен в длъжностно престъпление, а според медийни публикации той е направил пълни самопризнания, като е заявил, че е покровителствал хазартния бизнес на Божков. Официално потвърждение от прокуратурата за подобни самопризнания засега няма.

Investor.bg опита да се свърже с министър Горанов за коментар по темата, но при позвънявания телефонът му даваше заето или свободно. От пресцентъра на Министерството на финансите първончално поясниха пред Investor.bg, че се запознават с публикациите и подготвят коментар, а по-късно уточниха, че няма да коментират темата.

По-късно от ведомството припомниха "във връзка със засиления медиен интерес, породен от разпространените днес внушения от страна на г-н Васил Божков, че министър Горанов на брифинг в Народното събрание миналия петък, 8 май, коментира и изрази своята позиция относно твърденията на г-н Божков.  Поради това заявяваме, че финансовият министър няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна".

Срещу Васил Божков има повдигнати 11 обвинения и текат няколко разследвания, а властите подадоха през февруари искане за екстрадирането му от Обединените арабски емирства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 3 години
Ивчо, Малоумничещи като теб дори не могат да преценят това което е направил Горанов в полза на ПРЕСТЪПНИЯТ БИЗНЕС на БОЖКОВ!!От представеният от божков запис от вайбъра е видно, че ГОРАНОВ НЕ СЕМО Е БИЛ НАЯСНО С ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОДЪЛЖИЛО ПЕТ ГОДИНИ , НО Е И ЛОБИРАЛ ЗА БОЖКОВИТЕ ФИРМИ ПРЕД ПОДЧИНЕНИТЕ МУ КОИТО В МОМЕНТА СА С ПОВДИГНАТИ ОБВИНЕНИЯ!НЕ Е ЛИ РЕДНО ГОРАНОВ ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТОВА, ЧЕ Е ПРИТИСКАЛ ПОДЧИНЕНАТА МУ КОМИСИЯТА ПО ХАЗАРТА ДА ИЗВЪРШВАТ ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ДОВЕЛО ДО НЕВНАСЯНЕ НА 700 МИЛИОНА ПАРИ В БЮДЖЕТА?!!Редно е , но в държава на *** и МУТРИ всичко е бля, бля, бля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
Иво Динев Иванов
преди 3 години
Дрън,дрън,дрън....Бля,бля,бля .... и коментариите и статията....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
крас
преди 3 години
Това което е публикувано доказва единствено ФАКТА, ЧЕ ГОРАНОВ НЕ САМО Е НАЯСНО СЪС СЛУЧВАЩОТО СЕ С БИЗНЕСА НА БОЖКОВ, но и че е СЪДЕЙСТВАЛ ЗА НЕГОВОТО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ.ГОРАНОВ Е ВЪЗДЕЙСТВАЛ СИЛОВО НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОМИСИЯТА ПО ХАЗАРТА ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ УЗАКОНИ ПРИДОБИВАНЕТО ОТ БОЖКАВ НА ТЕЗИ 700 МИЛИОНА ЛЕВА. Поведението на Божков с представянето на доказателствата НА ПАРЧЕ показват ИЛЮЗИЯТА МУ да върне бизнеса си, който според мен е тотално загубен. БОЖКОВ НЕ Е РАЗБРАЛ, ЧЕ СЕ Е ИЗПРАВИЛ СРЕЩУ ЦЯЛА ЕДНА СИСТЕМА В КОЯТО СМЯНАТА НА ГОРАНОВ НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ НЕЩАТА , а самият той няма да си върне онова с което е живял десетилетия. Илюзията на БОЖКОВ е че с отстраняването на Горанов ще продължи да върти бизнеса си по старому.СОРИ БОЖКОВ - играта ВА БАНК ти е явно непозната. ИЛИ УДРЯШ ДЪРВОТО ОТ КОРЕНА И СТАВАШ ПРЪВ ИЛИ ГОРИШ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
evtimvz
преди 3 години
Божков, това, което си публикувал е нищо конкретно. Ако можеш извади нещо, което е годно доказателство. Тези записи са за журналистите. Всички знаем и за Бойко, и Горанов, но ще го отнесе комисията. Защото Горанов е казал нещо със съгласието на Бойко, но е виновен е прекият извършител, т.е. комисията. С други думи, казали са ми по телефона какво да правя, но аз изпълнявам, за да не ме уволнят, защото съм калинка и доброволно съм приел да обирам горещите картофи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още