IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В проектобюджета на София за 2019 г. са заложени 30 млн. лева повече

За изграждане на 15 нови детски градини и цялостни реконструкции с разширения на стари, Столична община е предвидила 18,8 млн. лева

22:08 | 17.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев,&nbsp; Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев,  Investor Media Group

30 млн. лева повече са заложени в проектобюджета на София за 2019 година, като общата сума е 1,623 млрд. лева. До приемането на бюджета от Общинския съвет средствата може и да нараснат.

Това обяви заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Според кмета Йорданка Фандъкова главните цели за финансиране са първият етап от третата линия на метрото, модернизация на наземния и подземния градски транспорт, нови паркове.

“Продължаваме с реконструкцията на улици и булеварди с акцент работа в кварталите, посочи тя, цитирана от БНР. – Догодина ще завърши първата цялостна модернизация на 13 училища и 13 детски градини със средства по ОП “Регионално развитие“.”

Столичният градоначалник информира, че догодина ще бъдат пуснати изцяло новото тролейбусно трасе от кв. „Манастирски ливади“ до „Люлин“.

Бюджетът за чистота е за 129,2 млн. лева, като в инвестиционната програма са заложени 17,7 млн. лева за рекултивиране на старите сметища в кв. „Суходол“, в с. Долни Богров и за депо „Садината“.

Над 5 млн. лева Столична община ще инвестира в консервация и реставрация на Централната минерална баня в Банкя (2,3 млн. лева) и реставрация на банята в "Овча купел" (3,3 млн. лева). За основен ремонт на столичния куклен театър са предвидени  550 хил. лева. Одобрени са 350 хил. лева, за да започне изграждането на център за съвременно изкуство „Топлоцентралата“.

“Предвиждаме закупуване на мобилна автоматична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух с 400 хил. лева, информира Фандъкова. – 18,8 млн. лева са предвидени за изграждане на 15 нови детски градини и цялостни реконструкции с разширения на стари. 9,5 млн. лева ще бъдат инвестирани в изграждане на нови пристройки и физкултурни салони на 12 училища.

На брифинг в Плевен Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости", уточни, че една част от обектите се очаква да бъдат завършени и пуснати в експлоатация през 2019 г.

“Това са детски градини с яслени групи в цяла София, каза той, цитиран от БТА. – Някои от тях, които са особено очаквани – в кварталите "Овча купел", "Горна баня", район "Витоша", "Манастирски ливади". Деветнайсет млн. лева ще бъдат инвестирани в изграждането на около 15 детски градини и ясли.”, каза Чобанов и поясни, че това са места, в които през последната година има концентрация на младо население с деца.

Заместник-кметът на София добави, че съществените проблеми в последните години са в местата за децата, които са в яслената възраст. В градинска възраст броят на местата и през тази година е бил приблизително равен на броя на децата, които са кандидатствали да постъпят. Според него чакащи има, защото родителите предпочитат едни детски градини за сметка на други.

По думите му инвестиции ще бъдат направени и в сферата на средното образование.

“През 2019 г. ще се работи по 11 обекта. Това са различни училища на София, обясни той и информира, че се изграждат нови шест спортни съоръжения в училищната и образователна инфраструктура, като поясни, че това са салони в различни училища, които до момента нямат подходящи спортни съоръжения.

Чобанов даде като пример Френската гимназия, в която няма подходящ физкултурен салон и през тази година ще се работи за неговото изграждане. Същото е било положението и в Първа английска езикова гимназия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 5 години
В проектобюджета на София за 2019 г. са заложени 30 млн. лева повече......за крадене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още