IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващи и опозиция не могат да се разберат за кризисните мерки

БСП предложи нови мерки за 1,5 млрд. лв., а Веселин Марешки обяви, че България не нуждае от буфер в размер на 20 млрд. лв.

14:54 | 06.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Въпреки че ситуацията в страната е сериозна и с ясното съзнание, че бавенето на жизнено важни закони в пленарната зала е пагубно, депутатите не успяха да загърбят партийните си различия и буквално разводниха дебатите по приемането на актуализацията на бюджета за 2020 г.

Така например от БСП предложиха няколко мерки за 1,5 млрд. лв. в помощ на засегнатите от кризата. Според лидера на партията Корнелия Нинова в актуализацията на бюджета, която предлага правителството, парите няма как да стигнат до хората, които се нуждаят от тях. Тя обобщи, че мерките на левицата са обединени в три групи.

Първата е насочена към хората, които са в принудителен неплатен отпуск и самоосигуряващите се. За тях БПС иска да се отпуснат по 725 лева на човек, което ще струва на държавата общо 912 млн. лв. Втората група засегнати хора са земеделските стопани, обясни Нинова и предложи 30 милиона лева директна субсидия от бюджета да отиде за тях с уточнението, че субсидията ще е целева - за отглеждане на плодове, зеленчуци, за производство на месо и мляко.
Третата група е за малкия и среден бизнес и по-конкретно за заведенията, които първи затвориха и в чиято работа са ангажирани хиляди работници. От БСП настояват тези предприемачи да бъдат освободени от такса смет, от тротоарно право, от ДДС върху храни и да им бъде дадена възможност за поръчки за подготовка на пакети, които да доставят за възрастни хора. 

България няма нужда да тегли заеми от Международния валутен фонд - една страна отиде ли при него, не се намира в добро състояние. Това каза от своя страна народният представител от БСП Румен Гечев по време на дебата по второто четене на актуализацията на бюджета.

„Публична тайна е, че навсякъде, където е влизал Международният валутен фонд той е поставял много строги икономически изисквания", заяви той. Според него би било лошо послание за партньорите на България, ако страната се обърне към МВФ „заедно с изостаналите, неразвити африкански, латиноамерикански, югоизточноазиатски и други страни“, каза Гечев.

От БСП искат още държавата да отпусне по една минимална заплата и да плати осигуровките на всички, които са в неплатен отпуск и на самоосигуряващите си. Мярката да важи за три месеца, настояват социалистите.

Не 10 млрд. лв., а 20 млрд. лв. да бъде размерът на заема, който ще вземе правителството, предложи пък лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. Според него държавата трябва да има буфери и заради това се налага да се вземе нов дълг.

И Марешки, и БСП настояват още парите за модернизацията на армията да бъдат пренасочени към дуги сфери, които в момента на кризи са по-уязвими.

В отговор на критиките, председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, обясни, че с актуализацията на бюджета се осигуряват достатъчно средства и възможности за изпълнение на програмите за подпомагане.

„Ние сме предвидили 1,5 млрд. трансфер към Държавното обществено осигуряване, респективно за фонд „Безработица" за обезпечаване на два вида плащания. Едните са за всички хора, които са на борсата и ще получат за следващите 6, 8, 12 месеца в зависимост от своя трудов стаж 60% от своето трудово възнаграждение, както и за осигуряване на системата на програмата 60/40 за подпомагане на онзи бизнес, който не е изцяло спрял работа, работи и може да си позволи да участва в тази програма. На вчерашното заседание на Правна комисия беше подкрепено за подобряване на програмата, като освен 60% от заплатата на работника, чрез държавното обществено осигуряване и фонд „Безработица" ще бъде платена и осигуровката за сметка на работодателя, така че той да плаща 40 % от тези вноски", подчерта Менда Стоянова.

Тя обясни още, че с допълнителните 700 млн. държавна гаранция за Българската банка за развитие, ще се даде възможност тя да привлече средства много повече от посочената държавна гаранция. Ще има достатъчно средства за осиругяване на две програми на този етап, които могат да бъдат и разширени, и променени и допълнени с други програми, обясни Менда Стоянова. Тя добави, че от безлихвените заеми ще могат да се възползват и самонаети лица, които не са внасяли по закон в носки във фонд „Безработица" и които нямат право при прекратяване на своята дейност да получат обезщетение от този фонд „Безработица". „В този кръг трябва да добавим и лицата, които са в неплатен отпуск поради една или друга причина, този отпуск се получава по взаимно съгласие между лицето и неговия работодател. Тези хора, на този етап, това е обхватът, но той може да бъде променян. Те ще имат възможност за три месеца да получат по 1500 лв. заем, който ще бъде безлихвен. Лихвата я плаща държавата и ще бъде със срок на погасяване гратисен период 5 години и срок на погасяване 10 години. Мисля, че това е прекрасна схема, по която тези лица, особено самонаетите, могат да подпомогнат дейноста си. От тези средства, които ще бъдат осигурени чрез единствения инструмент на държавата да кредитира именно Българската банка за развитие, се разработва и всеки момент ще бъде пусната програма, насочена към малкия бизнес, който също ще има право да получава безлихвен кредит със сериозен гратисен период от порядъка на 3 до 5 години за поддържане и възстановяване на своята дейност. Продължавам да твърдя, че отделно от тези средства по бюджета на Министерство на труда и социалната политика в рамките на пренасочване на европейските средства се работят и по много други програми, които ще подпомогнат незащитените части от българските граждани", категорична бе Стоянова.

Дебатите продължават и в момента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още