IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на БНБ: Левът и банките са стабилни

Предстои да се предприеме първата стъпка към присъединяването на България към еврозоната, коментира Димитър Радев навръх професионалния банкерски празник

11:17 | 06.12.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Управителят на БНБ Димитър Радев.</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">&nbsp;Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Управителят на БНБ Димитър Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българският лев и банките са стабилни. Това се отнася и до валутния борд. Банковият сектор е в много добро състояние, кредитната активност се увеличава. Ще запазим курса на лева до влизането ни в еврозоната. Това коментира пред bTV управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев днес, 6 декември - професионалният празник и на банкерите.

Гуверньорът на централната банка уточни, че в България еврото може да бъде прието не по-рано от две години след предприемането на първата стъпка в тази посока - присъединяването към механизма ERMII, но тя още не е направена.

„Както процесът, така и присъединяването към еврозоната ще има положителен ефект за икономиката. Достатъчно е да погледнете докладите на международните кредитни агенции, които бяха разпространени в края на миналата седмица. Те ясно посочват като основен фактор за бъдещото повишаване на кредитния рейтинг на страната е присъединяването на нашата валута към валутния механизъм”, каза Радев.

Управителят на БНБ смята, че влизането на страната в еврозоната ще има положително влияние на икономиката.

Според него технически България е напълно готова за членство в еврозоната, но първата стъпка е националната валута да се присъедини към механизма ERM II, а след това и самата държава.

„Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си”, заяви управителят на БНБ. "Всички показатели на банките са на добро равнище, печалбата на сектора за втора поредна година доближава исторически най-високите равнища. Свидетели сме на това как кредитната активност се увеличава, лошите кредити намаляват, така че имаме много позитивни фактори и не случайно две международни агенции взимат решения за повишаване на кредитния рейтинг, не на база на някакви субективни съображения, а на база на реални факти”, коментира той.

Управителят на централната банка е на мнение, че ако икономиката работи добре и хората ще живеят по-добре.

“А тя определено работи по-добре, това се вижда от всички индикатори. Друг е въпросът, че има в някои случаи забавяне във времето между това, което виждаме като макроикономически показатели, и това, което хората усещат пряко по своя джоб или по начина на живот, който водят”, убеден е Радев. 

На въпрос за търговията с криптовалутите (вкл. биткойн), интересът към които напоследък граничи с истерия, гуверньорът е категоричен, че това не са валути, а стоки, превърнати в обект на спекулация, които някои инвеститори използват и като средство за разплащане. Той напомни, че тази тема не трябва да се смесва с темата за дигиталните пари, които вероятно един ден централните банки ще емитират.

“Това не е факт, но централните банки проучват внимателно този въпрос. Тези дигитални пари ще бъдат истински пари, само че в дигитална форма. Следователно, когато говорим за биткойн, става въпрос за един спекулативен актив, а не за валута. Ето защо централните банки не регулират и биткойн, и подобните конструкции”, заяви Радев.

Управителят на БНБ смята, че Стоян Мавродиев отговаря на всички критерии за шеф на държавната Българска банка за развитие (ББР) тъй като покривал всички изисквания по закон, а в БНБ нямали друга възможност освен да подкрепят предложението му за поста.

Той уточни, че правителството е основен акционер в банката и като такъв има право да задава цели на финансовата институция и да назначава управителите ѝ. По думите на Радев ББР трябва да подпомага важни за държавата проекти.

По случая с източените милиони от сметката на Мартин Петров гуверньорът обяви, че БНБ проверява какво се е случило и съдейства на разследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
MyPr0gres
преди 6 години
леле верно какво единодушие цари отдолу чак да не повярва човек :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Един ден преди банкрута на Корпоративно-търговска банка, левът и банките не бяха ли със същата стабилност?Проблемът не е при банките и лева, а при създаващото вреди държавно прилагане на парите.При условия на тази държавна грешка Българска народна банка е със съдба на жертва. Тя не може да спаси от актуалните щети, защото няма необходимата компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 6 години
да влизаме в тая еврозона по бързо че системата да зависи от друг, а не от вас !... да ви еааа в разбойниците! ... смятайте щом под тоя тип статии всичките сме единодушни в коментарите си, колко очевадни са вече вашите кражби !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 1
Дядо Коледа
преди 6 години
Аз също правя асоциации с първите години на прехода, навремето имаше един гуверньор на БНБ проф. Тодор Вълчев /1991-1996/ и Румен Гечев министър на икономиката /1995-1997/, когато и да излезеха да успокояват народа в периода 1991 - 1997г. , колко стабилен е лева , на следващия ден курса спрямо долара и немската марка скачаше още по силно . Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Ти ако знаеш колко пари се правят от тази негова нестабилност :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Само биткойна е калпав. Голяма нестабилност :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Левът и банките са стабилни САМО докато българската мафия+главпрокурора не са решили нещо друго.Тъкмо ще се стабилизира положението и някъде ще се съберат пари и веднага ще разиграят някое ново театро като в случая с КТБ и ......Толкова струва стабилността в България, страната на мафията в сянка и на простия народ, който не може да види как го ****.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 0
ert
преди 6 години
Всичко е стабилно, и борда, и лева, и банките, и КТБ, всичко. Честит празник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 0
Jorkata
преди 6 години
Значи аз лично започвам да се притеснявам след такива изявления...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 0
Karo
преди 6 години
Стабилитетът си е стабилитет. Или го имаш, или не.Ние сме стабилни, макар и на дъното на ЕС където сме твърдо вече 5-6г. Толкова сме стабилни, че няма мърдане от дъното, твърдо сме там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още