IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължиха гаранционните програми на ББР за физическите лица и бизнеса

До края на август ще могат да се подават заявления за безлихвени кредити

12:30 | 20.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Срокът за кандидатстване по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19, се удължава до 31 август 2021 г. или до изчерпване на гаранционните лимити за финансиране от страна на търговските банки партньори. Решението е взето от Министерски съвет.

Това съобщиха от Българската банка за развитие (ББР), която е момента е в процес на сключване на анекси с банките, които все още разполагат със свободен лимит за финансиране по програмата - Алианц Банк, Инвестбанк, Централна кооперативна банка и Пощенска банка.

С постановление на Министерския съвет от началото на март бе одобрено увеличение на бюджета по програмата в размер на 100 млн. лева. По нея държавната банка гарантира безлихвени заеми до 6 900 лв., включително за кредитиране на граждани, които са били в неплатен отпуск поради пандемията от COVID-19, а в настоящия период на наложени ограничителни противоепидемични мерки са безработни. 

Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск, или самоосигуряващи се лица, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка.

Максималният срок на погасяване е пет години, с минимум шест месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Удължено е и действието на Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на предприятията, пострадали от пандемията. Срокът за включване на кредити в гарантирания портфейл е до 31 декември 2021 г. Фирмите могат да кандидатстват за финансиране до 20 декември 2021 г.

Програмата е отворена за всички сектори на икономиката и се прилага от търговските банки партньори за цялата територия на страната. ББР предоставя гаранционно покритие в размер на 80% от главниците на всеки от кредитите по мярката.

По инициатива на Министерството на икономиката се работи по присъединяването на Програмата за бизнес финансиране към обявената нова програма „Възстановяване“ в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете и ББР.

До този момент Българската банка за развитие е одобрила за гарантиране кредити за над 559 млн. лв. по двете държавни антикризисни програми. Със средствата са подпомогнати 52 320 физически лица и е дадена възможност за финансиране на над 1 800 компании, уточняват от кредитната институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
"Фонда на фондовете":-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още