IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три значими банкови сделки през 2018 г. очаква експерт

Капиталът за иновации и растеж през следващите години ще се утрои, а броят на фондовете, които инвестират в частен капитал, ще се удвои, прогнозираха експерти

21:40 | 29.11.17 г. 1
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През 2018 г. ще има още три значими банкови сделки, свързани с финансови институции, структуроопределящи за банковата система, а не придобиване на банки „с размера на кафене“. Това прогнозира Божидар Нейчев, управляващ съдружник за Югоизточна Европа и ръководител "Корпоративни финанси за Централна и Източна Европа" в PwC, на конференцията „Сделки и инвеститори“ на в. „Капитал“, която се проведе за 12-та поредна година.

Финансистът напомни, че през тази година продължи продажбата на големи банкови корпоративни портфейли с необслужвани кредити. Той очаква, че с изчистване на банковите портфейли ще се увеличат потоците от малки трансакции, които ще са катализатор за  пазара за сливания и придобивания.

Бъдещето на местното финансиране

„Капиталът за иновации и растеж през следващите години ще се утрои, а броят на фондовете, които инвестират в частен капитал в България, ще се удвои“, смята Евгени Ангелов, председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране.

Той сподели че според последния доклад на GEM, въпреки че предприемачеството в България на ранен етап се развива по-бавно, то голям процент от стартъпите успяват да станат утвърдени бизнеси и жизнеспособни предприятия.

„През последните пет години има над  220 инвестиционни сделки, 70%, от които са в стартъпи. Впечатляващо е, че само през последните три години имаше над 400 млн. долара в продадени компании (т.нар. exit) от технологичния сектор, някои от тях са в диапазона 20-50 млн. Това отразява интересът към финансиране“, посочи Евгени Ангелов. – В асоциацията BVCA имаме амбициозна програма, която планираме да продължим в партньорство с Европейската комисия, по време на българското Председателство към Съвета на ЕС, с която да продължим да ангажираме българската диаспора в чужбина в привличането на инвеститори и информирането за екосистемата ни. Идеята е след Виена и Лондон да се популяризира страната ни и в Берлин и дори САЩ.“

Пьотр Миетковски, управляващ директор, ръководител за Централна и Източна Европа, ОНД & Израел, в BNP Paribas, отчете, че 2017 се оказа "чудесна" година за региона в съответствие с глобалните тенденции при сключване на стратегически сделки.

„В Словения австрийци придобиха словенската химическа компания Heliosсе, след като удвои цената си двойно, а в България КБС Груп придоби ОББ", посочи той най-атрактивните сделки на сливания и придобивания. "Имаше много сделки, но все още има нужда да се привлече интересът на инвеститорите, дори и за по-малки трансакции“, смята банкерът и обясни, че през последните 7-8 години 85% от потока на сделки беше към северната част на региона – Чехия, Полша, Унгария, Словакия, а едва 15% се разпределяха между България, Румъния и страните от бивша Югославия.

„Размерите на сливанията и придобиванията се различаваха в северната и южната част на региона. Докато на годишна база сделките в южната част бяха средно между 1,7-1,8 млрд. евро, в северната част  се движеха между 17 и 18 млрд. евро“, каза той и определи пазара в България като атрактивен, но предупреди, че по-рано страната беше поставяна в една и съща кошница с Румъния, но сега има разделяне. Причината е, че северната ни съседка дава повече предимства на инвеститорите.

Миетковски препоръча да се правят повече сделки, за да се държи инвеститорският интерес. Сред преимуществата банкерът посочи все още ниските разходи за труд в България, които гарантират по-високи печалби.

Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
При наличното създаващо щети държавно прилагане на парите всяка банка е със съдба на жертва и подсигуряван провал. Сега колкото по-добре банките подпомагат за икономическия растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се създава и щетите са по-болезнени.Централната банка (ЦБ) е с правомощия да управлява банките.ЦБ не може да спаси банките от актуалните щети, защото е без необходимата компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още