IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община вдига данъците за старите коли и върху сделките

За най-масовите автомобили до 100 конски сили увеличението може да достигне до 40 лв., ако са с екостандарти 0, 1 и 2

15:20 | 27.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От следващата година собствениците на стари коли в София с екостандарт под евро 4 ще плащат повече за данъци. Това стана ясно по време на пресконференция на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Освен това се планира и повишение на данъка върху възмездно придобиване на имущество. От 2,5% той ще стане 3% от стойността на сделката, обяви кметът на София.

За превозните средства евро 5 и 6, които са около 180 хил. от общо над 787 хил. регистрирани в столицата коли, данъкът ще се запази без промяна.

От повишението на налога за автомобилите, които са с екостандарт под евро 4, Столична община изчислява, че ще събере 17 млн. лв. допълнително. Те ще бъдат похарчени за градски транспорт и квартални паркове и градини. От данъка върху сделките в местната хазна ще влязат допълнително 20 млн. лв., които са предвидени за ремонти и изграждане на улици и тротоари в кварталите

Промените трябва да влязат в сила от 2020 г. Те ще бъдат въведени с промяна в Наредбата за местните данъци и такси, която ще бъде внесена за разглеждане в Столичния общински съвет, уточнява БТА. 

Във връзка с подобряването на качеството на въздуха Фандъкова ще внесе предложение за увеличение на данъка на автомобилите с най-ниските екологични стандарти и с най-голяма мощност. Това, по думите й, са двата компонента в данъка за автомобили, които по закон общините имат право да променят, за да реализират своите политики.

Справедливият принцип е най-замърсяващите коли да плащат повече, което в момента не е така, подчерта кметът. За колите с най-малка мощност увеличението е от 3 до 10 лв., като то е за автомобилите с по-ниски екостандарти. За автомобилите до 100 конски сили, които са най-масовите в града, увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за колите с екостандарти 0,1,2. За автомобилите със стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лв., обясни столичният кмет

По отношение на градския транспорт в икономическата рамка, която се подготвя и ще бъде предложена за обсъждане в общинския съвет заедно с бюджета, ще поискам да бъдат заложени и новите линии на довеждащия транспорт в кварталите Овча купел, Горна Баня и Люлин, информира кметът на София.

Относно повишението на данъка за възмездно придобиване на имущество Фандъкова уточни, че в София годишно се правят коло 115 хил. сделки с имоти и автомобили, като над половината от тях са с декларирана стойност под 2 хил. лв., което означава 50 лв. данък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още