IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община пусна калкулатор за изчисляване на цените за 99 услуги

Гражданите и бизнесът ще могат да определят и планират разходите си за геодезически услуги, които нямат една твърда цена, а такси

12:29 | 25.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Столична община и българската геоинформационна компания Мапекс създадоха калкулатор за цените на 99 услуги, предлагани от Направление „Архитектура и Градоустройство“ (НАГ).

Всеки гражданин или фирма ще може да пресметне какви са разходите и таксите за предлаганите услуги, съобщиха от компанията, която предоставя геодезически решения в областта на строителството, архитектурата и дейностите по кадастъра.

С проекта в информационната система на НАГ се интегрират голям брой от услуги, за които няма фиксирана цена, а такса, която зависи от множество фактори, включително срок за изпълнение или местоположението
на обекта, уточняват от Мапекс.

„Възможността да предвиди ясно разходите по всеки проект е от изключителна важност за всеки гражданин или фирма и с новата ни технологична система ние ще позволим на всички граждани и инвеститори да изчислят своите разходи и правилно да планират своите проекти“, отбеляза арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община.

Голяма част от предлаганите от НАГ услуги притежават характерни параметри, които определят таксата за тяхното предоставяне, обясняват как се работи с калкулатора експертите.

Когато потребител на сайта на НАГ избере конкретна услуга, до нея има бутон „Детайли“, където се намират всички данни към услугата: име, срок, правно основание, цена, освобождаване от такси, пояснения, образец на заявление. Когато се избере „Цена", се отива до калкулатора за конкретната услуга.

Параметрите за генериране на цената на услугата са няколко вида: първо параметри като разгъната застроена площ, линейни метри, брой имоти и брой точки. След като въведе параметрите за имота, системата изчислява таксата за конкретния потребител, в зависимост от избраните и въведени от него стойности. Таксата на специфични услуги зависи и от зоната на строителни граници на Столична Община, уточняват от Мапекс.

Като част от проекта, специалистите на геоинформационна компания предлагат карта с геореферирани зони на строителни граници, действащи общ устройствен план, подробен устройствен план и регулация, кадастрален план и административна карта.

През интерактивната карта могат да бъдат изпълнени търсения по различни параметри като адрес, данни по регулация, данни по кадастрален план, административни актове и по този начин всеки може да провери в коя зона се намира имотът, обект на търсената услуга, информират от Мапекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още