IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община е събрала близо 5% повече приходи от данъци и такси през 2017 г.

Приходите за миналата година в хазната на София са повече от имотни сделки, а по-малко – от приватизация

17:36 | 04.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През миналата година Столичната община е събрала 639,2 млн. лева от данъци и такси, което е с 4,88%, или 31,2 млн. лева, повече в сравнение с 2016 г. Това съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов, като се позовава на предварителни финансови данни за миналата година. Според тях общината е събрала 100% от предвидените си приходи, пише на сайта на общината.

Според Барбалов се запазва тенденцията за устойчив ръст на приходите, която продължава от 2012 г. насам.

В Столична община изчисляват, че през последните шест години постъпленията в бюджета само от местни данъци например са с 97 млн. лева повече, при условие че не се променят данъчните ставки за столичани.

Общото увеличение на собствените приходи на Столична община за този период надхвърля 185 млн. лева.

Сред факторите, които допринасят за повишените финансови резултати, е по-добрата събираемост, както и въвеждането на съвременни онлайн услуги за гражданите, посочват от общината.

Вследствие на раздвижването на имотния пазар и увеличеното търсене постъпленията от данъка за възмездно придобиване на недвижими имоти в София през 2017 г. са с над 13,2 млн. лева повече, отколкото през 2016 г.

Приходите по това перо в столичната хазна надхвърлят 111,2 млн. лева. От данък сгради постъпленията в бюджета са над 101,5 млн. лева.

От туристически данък приходите са близо 2,6 млн. лева, което е с над 803 хил. лева повече от тези през 2016 г. Увеличението на броя на нощувките (също с около 800 хиляди) се обяснява с по-големия брой на туристическите и бизнес пътуванията до града.

"Със 7 млн. лв. повече от предходната година са средствата, постъпили като данък МПС – общо 84,1 млн. лева. Това се дължи както на добрата събираемост на този данък, така и на увеличения брой нови автомобили, регистрирани в София", коментира Дончо Барбалов.

По думите му през 2017 г. обяснимо по-малко са постъпленията от приватизация, които в бъдеще се очаква да играят все по-малка роля в общите общински приходи. От продажба на сгради приходите са 8,2 млн. лева, което е с 2,3 млн. лева по-малко от 2016 г.

Такова е положението и с продажбата на земя – в общината са влезли близо 10 млн. лева – с 1,8 млн. по-малко от предходната година.

Общо неданъчните приходи (административни такси, лихви, глоби, наеми, продажби и т.н.) за 2017 г. са над 333,3 млн. лева, което е с 9 млн. лева повече от събраните средства през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още