IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Мавродиев: Няколко банки се надпреварваха за сделката с лошите вземания

Като обезпечения срещу заема от 75 млн. лева има дълготрайни активи в недвижими имоти за 150 млн. лева, коментира банкерът, за чиято оставка настоява премиерът

20:47 | 08.04.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Главният изпълнителен директорт на ББР Стоян Мавродиев</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Главният изпълнителен директорт на ББР Стоян Мавродиев. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

По сделката със заем от 75 млн. лева на "Свети Георги груп", дружество, свързано с компанията за изкупуване на вземания "С. Г. груп",  Българската банка за развитие (ББР) работи от 6-7 месеца, много преди коронакризата. Това коментира по bTV главният изпълнителен директор на кредитната институция Стоян Мавродиев. Обяснението си той направи за отпуснатия от банката заем след скандала, в който премиерът Бойко Борисов поиска оставката на ръководството на държавната банка.

Мавродиев защити решението за заема с обяснението, че с тази сделка колекторската компания е изкупила портфейл от лоши вземания 80% от Пощенска и 20% от Общинска банка, като обезпеченията са с активи за 500 млн. лева.

„Няколко търговски банки се надпреварваха за тази сделка“, поясни банкерът.

Той смята, „премиерът е бил сериозно подведен от анализи, които са му предствени“.

„Материята е сложна и той не е успял да стигне до детайлите. Екипът на ББР не е свършил нищо нередно, особено след като тези хора работят денонощно, за да направят програмите на банката“, коментира Мавродиев.

Той поясни, че с тази сделка ББР прочиства портфейлите на двете търговски банки, които ще получат свеж ресурс за нови кредити за фирмите.

Сделката

„Тази сделка е обезпечена в размер от над пет пъти. От нея ББР в десетгодишния период ще печели по над 3 млн. лева на година. Това ще спечели над 35 млн. лева вероятно с таксите за държавата. Тези пари ще влязат в държавата, ще се използват за социални програми или ще останат в капитала на банката и ще бъдат раздавани отново като заеми на компании от малкия и среден бизнес“, категоричен е Мавродиев.

Той посочи, че така държавната банка помага на 8500 компании и физически лица, в "противен случай двете банки ще ги преследват и ще водят дела, ще им запорират имотите и ще пристъпят към директно изпълнение".

"Посредникът не прави дела срещу длъжниците, може само да договоря чрез споразумения как да събере тези дългове в следващите десет години. Тоест, те ще бъдат разсрочени“, добави той.

Стоян Мавродиев  обясни, че отпуснатите пари ще бъдат преведени директно на двете банки и само счетоводно ще минават през колекторската фирма.

Той отрече и информацията, че средствата са от създадения от правителството фонд в размер на 1,5 млрд. лева за подпомагане на бизнеса от кризата. Стоян Мавродиев съобщи още, че сделката е приключила отдавна и няма как да бъде анулирана.

„Тя е абсолютно законна, одобрена е от управителния съвет и надзорния съвет на банката. Всяка сделка над 5 млн.  лева се одобрява от надзорния съвет, има сериозно сито за всички сделки. Всичко е професионално, прозрачно и направено по най-високите стандарти“, категоричен е банкерът.

Обезпеченията

Мавродиев уточни, че само за 150 млн. лева са дълготрайните активи в недвижими имоти, дадени като обезпечения от двете търговски банки.

„ББР ще спечели 30 млн. лева дивидент за държавата, които ние ще ги раздаваме отново като заеми на МСП, стартъпи“, коментира той и добави, че с този заем банката помага на повече от 1500 компании, които в следващите десет години ще имат възможност да разсрочват заемите си.

Отчетът

В отчет за дейността на борда на ББР, за две години и половина, откакто той ръководи банката, Мавродиев припомни, че събраните средства са над 3,5 млрд. лева по кредитни линии от банките за развитие на Китай, Япония, Корея и Европейската инвестиционна банка, която е основен партньор на ББР.

„В нашата банкова работа моралът се измерва с числа“, заяви Мавродиев и напомни, че събраният ресурс в ББР  е даван за заеми на фирмите, на компании, които изнасят и добавят принадена стойност. „Ако той не бъде раздаден, плащаме 0,7% отрицателна лихва на БНБ, затова имаме интерес да даваме заеми на бизнеса“, каза банкерът.

„Когато екипът ни влезе в банката имаше около 2,4 млрд. лв. активи, за две години и половина те са с 1 млрд. повече, нараснали са с близо 35%. Раздадените кредити са били 700 млн. лв., към днешна дата са отпуснати 1,7 млрд. лв. заеми за малки и средни предприятия“, коментира главният изпълнителен директор на ББР.

Оставката

Мавродиев пое цялата отговорност за действията на борда на ББР, но подчерта, че решенията винаги са одобрявани от надзорния съвет, в който принципал е Министерството на икономиката.

„Моята оставка е била винаги на масата, мога винаги да бъда сменен, но ще се чувствам свързан с ГЕРБ. Ако трябва ще понеса вината, но да се запази екипът на банката, където колегите са прекрасни технократи“, настоява банкерът.

По думите му той не е запознат с идеята на финансовия министър Владислав Горанов „да укрепва капацитета на банката“.

„Принципалът има право да назначава нови хора, но аз не съм запознат с този процес“, заяви Стоян Мавродиев и обяви, че няма нито една сделка, която да не е атакувана от медийната групировка с фалшиви новини от кръга Капитал. „Тя действа като терористична организация с атака срещу банката и лично към мен", потвърди той и напомни, че се водят дела срещу Иво Прокопиев по негови сигнали.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
chimney
преди 3 години
Интересното е, че СГ Груп изкупуват от години портфейли с лоши кредити на ОББ на Пощенска и други банки. Обаче за Капитал явно е проблем ако изкупуват портфейл на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
evtimvz
преди 3 години
Ех, ***! Колкото повече си отваряш устата, толкова по-голямо течение става. Тези приказки ги разправяй на шараните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
troika
преди 3 години
Е да де, дела, ама Прокопиев даже осъди Мавродиев, признай си Стоянчо, не крий истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Добре де Стояне нали банката е създадена да кредитира малък и среден бизнес ? 75 милиона - малък/среден ?! Хайде да те почва каскета и тебе..... наред с Амон Ра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 3 години
Твърде подозрително звучи 8500 компании и лица от банката на Жоро инса и Пощевска да са с необслужвани кредити. По скоро това ми изглежда като ЦЕЛИЯТ КРЕДИТЕН ПОРТФЕЙЛ на тези две банки, които доста трябва да са се ДЕКАПИТЕЛИЗИРАЛИ след като "ПОСРЕДНИКА " както нарича колекторската фирма Мавродиев ги купува за някакви смешни 75 мил. лв НЕ УЧАСТВА ЛИ СЪЩИЯТ ТОЗИ ПОСРЕДНИК И В ОБЛИГАЦИОННИЯ ЗАЕМ НА БАНКИТЕ НА ЦЕКО МИНЕВ , ИМАЙЛО МУТАФЧИЕВ И ПЕТЯ СЛАВОВА ?!Оставам с неприятното усещане, че участващите в увеличаване на капитала на ББР - КИТАЙСКИ , ЯПОНСКИ И КОРЕЙСКИ банки за РАЗВИТИЕ са сложили ръка върху основни български кредитни институции. АМЕРИКАНЦИТЕ СА БЕСНИ И СЛУЧАЯТ НЯМА ДА ПРИКЛЮЧИ САМО С ОТСТРАНЯВАНЕТО НА МАВРОДИЕВ. На ББР и предстоят събития, които много ще ни напомнят тези от 2014 година с една фалирала тогава банка - КТБ!! За американците най лесно е да се отстрани "ПОСРЕДНИКА" и се постави правилното лице на правилното място. Мисля, че точно това предстои да се случи с тези КОЛЕКТОРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
ДХДО
преди 3 години
70 милки е цената на ПРИДОБИВАНЕ на портфейла, а не експозицията, срещу която седи това обезпечение, също незнайно по какви критерии оценено на 500 : данъчна, експертна, пазарна или некаква, още по-адекватна форма на оценка ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
крас
преди 3 години
Работещата по специален закон ББР се превърна от НАСЪРЧИТЕЛНА в ТЪРГОВСКА банка в която НАЛАГАНЕТО на политиката на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА и правителството, бе заменено от интересите на нейните ЧУЖДИ КРЕДИТОРИ - КИТАЙ , ЯПОНИЯ и КОРЕЯ . Чрез ББР тези три държави КРЕДИТОРКИ на ББР, пробиха чрез тези 8500 компании представляващи част от кредитния портфейл на банката на ЖОРО ИНСА , и ВИЗАНТИЙЦИТЕ 8500 компании действащи не само на нашият , но и на чуждият пазар . В краят на 2019 година банките за развитие на Китай, Япония и Корея създадоха ЕДИНЕН ФРОНТ срещу най големият си длъжник - САЩ. Битката между тези ТРИ ДЪРЖАВИ и САЩ вече е и на наш терен, където борда на ББР и нейният принципал Министерството на икономиката играха ЗАДКУЛИСНО не само срещу българската държава , но и срещу нашият "верен" съюзник САЩ. СЛУЧИЛОТО СЕ С ББР СВЪРЗАНО С ПРОБИВА НА ЖЪЛТУРКОВЦИТЕ В НАШАТА БАНКОВА СИСТЕМА Е ГОЛЯМА ЧЕРНА ТОЧКА ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ, която допускам му бе написана вчера на срещата между него и ХЕРО МУСТАФА. Тя може да му струва скъпо ако за него не се застъпи приятелят му БЕНЯМИН НЕТАНЯХУ, който е в прекрасни отношения със сивия кардинал на Белия дом - съветника и зет на Тръмп - ДЖАРЕД КЪШНЪР. БЛИЗКИТЕ ДНИ ЩЕ СТАНЕ ЯСНО КАКВО ЩЕ Е "НАКАЗАНИЕТО" НА ПАЛАВНИЦИТЕ ОТ ББР, които въпреки отправените от агенция ФИЧ към ББР сключиха пред погледа и с ръкоплясканията на премиера договор с КИТАЙСКАТА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА , която чрез ББР ще действа на ЕВРОПЕЙСКИЯ БАНКОВ ПАЗАР !!!ЗА БОРИСОВ НАСТЪПВАТ ТЕЖКИ ДНИ ПОДОБНИ НА ТЕЗИ НА ЖИВКОВ ПРЕЗ 1985 ГОДИНА СЛЕД ИДВАНЕТО НА ГОРБАЧОВ. НИКОЙ НЕ ОБИЧА ПРЕДАТЕЛИТЕ - нито руснаците , нито американците. "През 2019 г. ББР е диверсифицирала финансирането си предимно чрез средства от различни международни финансови институции, включително и извън ЕС, което се насочва към растящия й портфейл от директни кредити", пишат анализаторите на Fitch. Според техните изчисления делът на капитала и държавното финансиране в баланса й е спаднал до 69% към септември 2019 г. при 77% година по-рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Ако въпросния портфейл, от забележете ЛОШИ КРЕДИТИ за 70 млн., е обезпечен с 500 млн, то защо всъщност се наричат лоши кредити? Защо не е изпълнена гаранцията?Защо изобщо някой (Пощенска, Общинска банки) ги е продал на колектора ако са гарантирани?Спокойно може да се каже, че боцко банкянски СПАСИ г-н мавродиев, като го пенсионира.За такива изпълнения обикновено следват разследвания, но нека да не надценяваме гражданина от село волуяк - г-н Главния прокурор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още