IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средна такса за откриване на разплащателна сметка – 1,84 лева, за закриване – 3,15 лева

От централната банка посочват, че внасянето на средства по разплащателна сметка в офис на банката до 3889 лева е без такса

15:24 | 01.03.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка публикува статистика за средния размер на таксите, начислявани от банките на потребители по разплащателни сметки. Данните са изчислени на база информация към 31 декември 2018 г., подадена от 20 банки и клонове на банки, извършващи дейност на територията на страната и предоставящи платежни услуги на потребители, съобщи пресцентърът на централната банка.

В публикацията на БНБ се посочва, че средният размер на таксите за откриване на разплащателна сметка в офис на банката е 1,84 лева. Закриването на разплащателна сметка в офис, открита до шест месеца от датата на закриване, струва средно 3,15 лева.

Теглене на пари в брой от банкомат на банката титуляр на сметката струва средно 0,19 лв., а от кредитна институция с друго лого – 0,99 лева.

От централната банка посочват, че внасянето на средства по разплащателна сметка в офис на банката до 3889 лева е без такса.

Теглене на пари в брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1 000 лева е 1,37 лева, или 0,25% от сумата, мин. 2,13 лв.

"Въз основа на подадената от банките информация се установява, че за услугата  „Теглене на пари в брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1 000 лв.“, банките прилагат различен подход за определяне на размера на таксите. БНБ изчислява среден размер на таксите за всеки от използваните подходи, въз основа на информацията, подадена от банките, използващи съответния подход", уточняват от БНБ.

Пълният списък със средния размер на различните такси – виж тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
В ДСК като изтеглиш на гише 5 лв, плащаш такса 3 лв ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Miraka
преди 5 години
Плащаш за откриване, закриване и поддържане на сметка, за внасяне на пари, за теглене на пари. Остава само да поискат такса, че не си си открил сметка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
forexar
преди 5 години
"От централната банка посочват, че внасянето на средства по разплащателна сметка в офис на банката до 3889 лева е без такса"Какво означава това?Д С К ми искаха 9 лева за внасяне на 3000 лева. Защо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още