IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасение за инвеститорите в света на ниски лихви

6% годишна доходност от инвестиция в кредити от прайм сегмента e напълно възможна при Peer-to-peer модела

08:43 | 22.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

Когато цените се покачват, тоест в епохата на по-висока инфлация, каквато наблюдаваме и в момента, облигациите се оказват лоша инвестиция. Стойността на възвръщаемостта намалява реално, т.е. след приспадане на инфлацията. Освен това номиналните доходности често се повишават в тази среда, което от своя страна потиска цените. Има и облигации с компенсация за инфлация, но тяхната доходност първоначално е дори по-лоша от тази на нормалните държавни облигации, твърдят специалисти.

В средносрочен до дългосрочен план реалните активи, включително акциите, са добра защита срещу инфлацията. Важно е да се разчита на компании със силна пазарна позиция, които могат да наложат по-високи цени. Що се отнася до стагфлацията, цикличните акции като тези на автомобилните производители, не са добър избор. В такъв случай се препоръчват компании, които произвеждат стоки за ежедневна употреба. 

Златото също се разглежда като защитник срещу инфлацията, но напоследък не се представя добре. Недвижимите имоти се препоръчват като материален актив, но пазарът вече е доста нагорещен в скъпите градове. А биткойнът е много спекулативен.

Но все пак има и друг изход - peer-to-peer моделът, който се наложи като неделима част от икономиката на споделяне.

Peer-to-peer заемите (P2P) са алтернатива на традиционното финансиране. Вместо заемополучателят да отиде в банката за кредит, той използва услуги, които го свързват с инвеститори. Те може да заемат пари на физическо лице или компания и да получават в замяна фиксирани месечни плащания. Вместо мизерната възвращаемост по спестовна сметка в банката спестовникът получава атрактивни лихвени проценти в замяна на риска, който поема с обикновено необезпечените кредити за непознати хора. Обикновено това става чрез онлайн P2P услуга за кредитиране, която обединява кредиторите и кредитополучателите. Тези услуги обикновено проверяват кредитополучателите, за да защитят кредиторите.

Трябва да се отбележи, че P2P кредитирането не е нещо като неформален запис на заповед. При P2P кредитиране параметрите на заема и погасителния план са правно обвързващи и често се управляват от платформата - трета страна. Записите обикновено са по-неофициални.

Има много причини, поради които кредитополучателят може да се интересува от P2P заеми. Например за финансиране на закупуването на нов имот, каквито се предлагат на редица пазари, или финансиране на висшето образование, покриване на медицински разходи или закупуване на висококачествени активи, като автомобил. От корпоративна гледна точка дори и някой малък бизнес може да се интересува от разширяване или закупуване на ново оборудване. Но принципно всяка p2p платформа е фокусирана върху определен тип кредитиране, където е нейната сила, а основата част от бизнеса на p2p платформите си остава свързана с отпускането на потребителски кредити.

Въпреки че можете да генерирате остатъчен доход във вашата спестовна сметка с всяка сума на инвестицията, за P2P заемите е нужен минимален капитал. Няма общо правило за началния капитал, но ако искате по-висока инвестиция, логично е и той да е по-висок. Впрочем, подобно и на други инвестиционни модели, възращаемостта при p2p зависи от риска, който потребителят е готов да поеме. Повечето платформи оценяват и класифицират рисковия профил на кредитополучателите, за да могат инвеститорите да вземат информирано решение.

И логично по-рисковите профили плащат по-висока лихва по кредита и така носят по-висока доходност на инвеститора, като естествено при тях има по-голяма вероятност нещо да се обърка - например да изпаднат в затруднение и да забавят плащане или дори напълно да не могат да обслужват кредита си.

Преди да се заемете с т. нар. партньорско кредитиране, помислете колко капитал сте готови да държите неликвидни. Въпреки че възвръщаемостта може да бъде висока, ще получите парите обратно на месечна база. А при голям заем ще отнеме време, за да си върнете парите.

При всички случаи обаче самостоятелното кредитиране на физически лица би било огромен риск. Няма гаранции, няма защита за детайлите, налична е по-малка информация за кредитополучателя.

Платформите за кредитиране, като Klear например, могат да помогнат за управление на този риск. Те осигуряват ясни и правно обвързващи условия в договорите си и също така помагат при оценката на риска, като проверяват кредитоспособността и друга основна информация за кредитополучателя. Повечето инвеститори (а на практика при Klear всички) възприемат портфолио подход, разпределяйки капитала си върху различни кредитополучатели и рискови профили за оптимална възвръщаемост. С цел да предпази инвеститорите от загуба, системата на Klear не им позволява да сложат всичко в 1 или 2 кредита. На база на сумата, с която разполагат вложителите, системата автоматично поставя лимит на сумата, която могат да инвестират в един кредит, така че те буквално са принудени да диверсифицират вложението, а с това и риска.

При подобно добро диверсифициране (в над 150 кредита) при Klear например може да се постигне годишна възвръщаемост от над 6%. Впрочем такава е средната доходност за инвеститорите от началото на дейността на платформата до днес (над 6 години). Тя, разбира се, е индивидуална в зависимост от портфолиото, но при добро диверсифициране е постижима.

Именно на отчетността и яснотата залагат от Klear, основана през 2015 година от Лоик льо Пишу и Лукаш Лукашевски, двама високопоставени банкови служители, които напускат добре платената си работа, за да създадат етична и справедлива алтернатива в сферата на личното кредитиране и инвестиране.

„Защо хората, които взимат кредит от банката, плащат висока лихва, а онези, които ѝ доверяват спестяванията си, получават нищожна доходност? Защо неясните условия и скритите такси продължават да са обичайна практика? Беше ни дошло до гуша от това. Напуснахме “традиционния” финансов свят с идеята да създадем нещо по-добро. Така се роди Klear – един честен и прозрачен пазар, на който всички печелят“, казва Лоик льо Пишу.

Компанията си е поставила за цел да бъде етичният иноватор в света на финансите, като се стреми не просто да трансформира финансовата индустрия, а да я промени към по-добро. Експертността в управлението на кредитния риск и дългите години практика в отпускането на кредити и в събиране на просрочени задължения, са основните козове на стартъпа.

Разбира се, тук не става дума за компания за бързи кредити,  въпреки че кандидатстването за заем протича изцяло онлайн и кандидатстващият може да получи парите си дори в рамките на същия ден. От Klear поясняват, че кредитополучателите са от най-високия сегмент – същите хора, които кандидатстват за кредит от банка. И това е логично – компанията гледа на себе си като на по-добрата алтернатива на банките, а не на компаниите за бързи кредити. За да предпази инвеститорите, фирмата проверява обстойно кандидатите и не отпуска кредити на хора с лоша кредитна история, без доказуеми доходи или с много високо ниво на задлъжнялост. 

Klear отпуска кредитите, а инвеститорите могат да избират един по един в кои от тях да инвестират, като имат възможност да прегледат събраната информация за всеки кредитополучател (без неговите лични данни) - доходи, семейно положение, дали живее в голям или малък град, професия, образование, притежание на активи и т.н.

Но който няма време за това, или просто не му се занимава, може да избере и функцията за автоматично инвестиране, която дава възможност инвестицията да бъде пасивна. По този начин просто се избират определени критерии, според които инвестирането и реинвестирането на печалбата става автоматично. Минималната сума за начална инвестиция е 100 лв., а минималната сума, която може да се инвестира в 1 кредит е едва 2 лв. А до края на октомври всеки нов инвеститор, който внесе поне 100 лв. и закупи дялове от кредити с тях, получава 20 лв. бонус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още