IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет предава на новото правителство променен Плана за възстановяване

20 млрд. лв. ще се влеят в икономиката, обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

11:23 | 22.07.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебният кабинет е направил необходимите промени и преструктуриране на Плана за възстановяване, развитие и устойчивост. Ревизираната версия се състои от 43 реформи. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на извънреден брифинг след заседанието на Министерския съвет.

По думите му новият план вече е публикуван и предоставен за обществено обсъждане. Очаква се след седмица документът да бъде обсъден с партиите в парламента.

20 млрд. лв. ще се влеят в икономиката от Плана за възстановяване, уточни Атанас Пеканов.  Той подчерта, че служебният кабинет е започнал интензивна работа по Плана за възстановяване и устойчивост веднага след встъпването си в длъжност. „Планът съдържа много реформи, ревизираната версия се състои от 43 реформи", уточни Атанас

Пеканов и добави, че забавянето не подлага средствата, които трябва да получим, на риск. 

„Очаква се в следващите седем години от Механизма за възстановяване и устойчивост да получим 12,6 млрд. лв., както и допълнителен икономически импулс от частните инвестиции в размер на още 8 млрд. лв., което общо прави 20 млрд. лв.“, уточни Пеканов.

По-рано в началото на правителственото заседание служебният министър-председател Стефан Янев изрази надежда, че приоритетите в Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат продължени от следващото правителство.

„Готови сме да предоставим нашите практически мерки, които сме намерили в работата си така, че те да бъдат продължени и развити по подходящия начин“, уточни той и добави, че важен акцент в плана са образованието и иновациите.

„Другите акценти са за интелигентна индустрия, за икономическа трансформация, технологичен, екологичен преход и декарбонизация по отношение на енергетиката и селското стопанство, което е основополагащ елемент от базата за осигуряване на нашия живот“, добави Янев. Той бе категоричен, че всички тези приоритети са жалонът, който ще води България към по-добро икономическо състояние.

Преди съобщението за промените в Плана за възстановяване и развитие служебният премиер коментира старта на работата на 46-ото Народно събрание и отбеляза, че има „скромно усещане, че партиите са в диалог".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ще се повторя, но въпреки това-и 100 млрд да са кат няма акъл, просто ще се прахосат и пропилеят.Южна Корея , Тайван, Сингапур, примери за бързо икономическо развитие през последните 50 години, да не би да са получавали от някъде субсидии или финансирания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Quandt
преди 2 години
Прав си, навсякъде, но не и там, където трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
С подобни *** за депутати 20 млрд. лв. ще се излеят навсякъде другаде но не и в икономиката на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Asdf1234
преди 2 години
Пеканов, запеканов, хора, които няма да плащат сметката. Хубаво за пенсиите, но и да каже от къде, ще вземе парите. Моля, да не ми говори, че 8 милярда, щял да икономиса. Такива тъпотии може да си ги ховори с тези от Харвард. Ще видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Quandt
преди 2 години
След години ще ревем кървави сълзи заради момченцата от Харвард или други такива либерали като Пеканов. Къде са разликите спрямо периода преди 89та? Тогава слушахме възпитаниците на МГИМО, сега народът трепне от Харвард или Виенския университет по икономико.Тогава трансферите идваха от Москва, а износните ни пазари бяха в СИВ и Азия. Сега - от Европа, а износът ни е към Запада и другата про-западна част от Източна Европа. Тогава градихме за делото на социализъма, сега - за зелена икономика, интелигентна индустрия и декарбонизация. Тогава нямахме въображение да погледнем отвъд гнилите циреи на социализъма, сега нямаме да погледнем отвъд евро-комсомолщината. Герб малко ли простотии направиха, че трябваше и такива недоразумения като Пеканов, Петков, Василев и прочее да импровизират с икономиката ни, която така или иначе е на ниво хероинова зависимост от ЕС. Поне да бяха хора с идеи. А то било просто изливане на пари в глупости. Дали ще е за канализация около София или за зелена простотия, все е глупаво. От едното поне щеше да има реален ефект. Но друга тема. Та ще си ревем кървави сълзи. Поне един от тези *** да имаше смелостта да погледне отвъд, ама няма. Да бяхме погледнали Полша, Унгария или поне от Гърция някой урок да бяхме научили в усвояването и строежите. Но не би. Точно и затова сме провалена държава. Дано не станем и обречена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Изливане на пари:http://greetingcardsbg.blogspot.com/2016/04/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Нашата икономика в момента има по-голяма нужда в нея да се влее акъл, а не пари.За съжаление, трудна работа ще е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още