IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите искат 25,5 млн. лева за култура в бюджета за догодина

Заплатата на млад специалист в музеите у нас е 400 лева

15:55 | 24.11.15 г.
Синдикатите искат 25,5 млн. лева за култура в бюджета за догодина

Средствата за култура в бюджета за 2016 година трябва да бъдат поне 25,5 млн. лева, изчислиха синдикалните организации на музейните работници, библиотекарите и служителите в художествени галерии. В съвместна декларация на двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, е записано, че парите за опазването на културното наследство у нас са недостатъчно, а работещите в институциите са най-нископлатените висококвалифицирани специалисти у нас.

По данни на синдикатите работната заплата в сектора е между 400 лева и 550 лева.

С искане за увеличаване на заплатите от 50%, както и на повече средства за музеите и другите културни институции, днес на протест излязоха работещите в тази сфера.

Те настояват за целево разпределение по общини на 7,9 млн. лева от бюджета на културното министерство и 4,7 млн. лева от бюджета на Министерството на финансите за култура. Допълнително трябва да бъдат разпределени и 6 млн. лева от бюджета на финансовото министерство за изравняване на Единния разходен стандарт за 103-те музеи и галерии с регионален характер.

В своята декларация синдикалните организации настояват още и за увеличаване на Единния разходен стандарт, което означава още 3,6 млн. лева целеви плащания към общините. Необходими са още и общо 3,24 млн. лева за управление на откритите и закритите площи, както и за сградите на музеите и библиотеките у нас, изчисляват още синдикатите.

Да внесат искането за допълнителните суми между първото и второто четене на Бюджет 2016 година се ангажираха депутатите от БСП Лява България. Днес представителите на опозиционната партия се срещнаха с протестиращите музейни служители и библиотекари, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Корнелия Нинова е убедена, че пари за култура могат да бъдат намерени. „Бюджетът разполага с възможности за тази помощ, която искате. Над 2,5 млрд. лева са предвидени за капиталови разходи. Просто човек трябва да каже кое му е по-важно – култура и духовност или ремонт и строителство“, посочи червеният депутат.

В България има 204 музея и галерии, в които работят близо 3 хил. души. През миналата година посетителите са над 6 млн. души. 11,5 млн. пък са посещенията в българските библиотеки през миналата година. 1 684 души са работещите в библиотеките у нас. Началната заплата на библиотекарите е 420 лева, а повечето специалисти получават заплащане между 450 лева и 550 лева, сочи статистиката.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още