IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати и работодатели искат да няма квоти при ваучерите за храна

Всяка година около 400 хиляди служители получават тази придобивка

15:47 | 10.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Синдикати, работодатели и Асоциацията на операторите за ваучерно хранене се обединиха около идеята, че трябва да се либерализира пазарът за ваучери за храна чрез оптимизиране на методиката за определяне на квотата и като следваща стъпка - нейното отпадане. Тази позиция беше подкрепена от конфедералния секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров, вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, Румяна Георгиева от КРИБ, Росица Стелиянова от АИКБ и Габриела Колева от Асоциацията.

Темата беше обсъдена на форум в централата на КТ "Подкрепа", предаде БТА.

Социалните партньори предлагат да се сформира работна група с представители на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Министерството на финансите (МФ), синдикати, работодатели и на Асоциацията на операторите за ваучерно хранене, която да предложи методика за по-адекватно определяне на квотите за ваучери за храна. 

От Асоциацията отчетоха, че основният проблем, с който са се сблъсквали досега, е недостатъчната обща квота - за 2015 година недостигът е бил 20 милиона лева, а за тази година очакваният недостиг е от около 60 милиона лева, въпреки увеличената обща квота с 20 милиона лева - до 260 милиона лева спрямо миналата година.

Габриела Колева коментира, че хроничният недостиг от 2010 до 2014 година е довел до отлив от системата.

В момента около 400 хиляди служители получават тази придобивка годишно.

Проблемът с недостатъчните квоти води до намалено потребление и по-малки приходи в държавния бюджет, за работниците това означава по-малък разполагаем доход и намаляване на покупателната способност, а за работодателите е проблем, защото не могат да спазят поет социален ангажимент към служителите си, коментира Габриела Колева. Младите хора вече се интересуват и от социалната политика на фирмите при търсене на работа и това е начин да се привлекат повече кадри в тях, посочи Иван Кокалов.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че изследвания на различни институции показват, че системата не създава проблеми на бюджета, помага за разкриването на работни места, за увеличаване на търговските обороти и помага за развитието на фиска.

Тази система е въведена в България, като е ползван опитът на Франция, първата страна, в която се въвеждат ваучерите за хранене, каза посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан. Той отбеляза, че има три френски фирми, които са на българския пазар за ваучери за храна. По думите на Дьо Кабан е важно, че българските работодатели имат допълнителен стимул за работниците.

Системата съществува в България от 2004 година. Тя възниква преди 50 години във Франция и се прилага в повече от 40 страни в света. България е единствената държава, в която се прилага квотен механизъм, посочиха експертите.

Oбщата годишна квота за предоставяне на ваучери за храна за 2016 г. е 260 млн. лв., според данни на МФ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още