IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щ. Ножаров: Очакванията на правителството за икономиката са твърде оптимистични

Бюджет 2021 не разрешва належащите проблеми в нито един от нереформираните сектори, смята икономистът

23:18 | 26.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дефицитът на България ще достигне до 12% от БВП, а не 5 на сто, както твърди правителството. Прогнозите са прекалено оптимистични и би било по-добре очакванията за икономическия растеж догодина да бъдат нулеви, като за 2022 г. този растеж да бъде не повече от 1%, за да може бюджетът да отговаря на реалността. Това коментира д-р Щерю Ножаров, икономист и преподавател в Университета за национално и световно стопанство, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Бюджет 2021 не разрешава належащите проблеми в нито един от нереформираните сектори, а по-скоро преследва вътрешнополитически цели, най-вече отпушване на напрежението сред домакинства и потребители. Ако погледнем целите, заложени в европейския бюджет, сред тях са насърчване на климатичната и цифрова трансформация, инвестиции във високотехнологични компании и т.н."

По думите на госта приоритетите на българския бюджет, насочени към здравеопазването, образованието и социалната политика могат да бъдат сведени до "наливане на вода в пясъка"

"Парите не само ще изчезнат в един момент, а ще увеличат външния дълг на България с почти 50%, тъй като финансовата рамка е изградена върху остаряли икономически концепции от средата на миналия век.  Доказателство за това е яркото несъотвествие с европейските съвременни тенденции за програмиране на цели"

В заключение Щерю Ножаров прогнозира, че частичният локдаун ще струва на България около 1 млрд. лева, но тази загуба на БВП е меко казано допустима, предвид спасяването на човешки животи.

"Частичният локдаун ще има най-пагубен ефект в населени места с висока безработица и ниско производство, където заведения, фитнес зали и други малки бизнеси, които въпреки че нямат съществен принос за БВП, спомагат за балансираното регионално развитие"

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още