IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 10 партии са подали финансови отчети в Сметната палата

До изтичане на крайния срок остават две седмици

14:11 | 15.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Две седмици преди крайния срок само 10 партии са подали отчетите си пред Сметната палата, съобщиха от ведомството.

Общо 163 регистрирани партии са задължени да се отчитат пред палатата. Те не са прекратили дейност с решение на съда, обясняват още от институцията в прессъобщение.

До 31 март 2018 г. е законовият срок, в който организациите трябва да представят финансовите си отчети за 2017 г. и декларациите по образец със списъци на физическите лица, направили дарения. Тъй като 31 март тази година е в събота, последната възможност за партиите да предадат отчетите си е 2 април. 

До 16 април пък Сметната палата ще публикува на интернет страницата си представените от политическите партии финансови отчети за 2017 г. и списъците на дарителите им, както и партиите, които не са подали отчети в срок и които са получили държавна субсидия през предходната година.

От Сметната палата припомнят още, че партиите, които не спазят законовите изисквания, могат да бъдат глобени с 5 хил. до 10 хил. лв. Може да им бъде отнето и правото на държавна субсидия до провеждането на следващи избори за народни представители. Освен това Софийският градски съд може да постанови разпускане на политическа партия, когато не са представени в Сметната палата годишни финансови отчети за две последователни години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още