IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на активите на инвестиционните фондове у нас се ускорява

Продължава тенденцията инвестиционните фондове да инвестират все повече в акции, за да търсят по-голяма доходност, което показва, че се завръща апетитът за риск

08:16 | 21.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Ръстът на активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, ускорява темпото си за поредно тримесечие, което говори за подобрени инвестиционни условия и вероятно за нарастващо търсене от страна на клиентите.

Към края на юни активите се увеличават с 38,9% (869,7 млн. лева ) в сравнение с година по-рано и достигат 3,105 млрд. лева, разкрива актуалната статистика на Българската народна банка (БНБ). За сравнение, през първото тримесечие на тази година размерът на вложенията на фондовете на годишна база нарастна с 27,4%, припомня Investor.bg.

Така продължава тенденцията на ръст на активите на тези фондове, мениджмънтът на които осъществява основните вложения в акции. 

Към края на второто тримесечие на 2017 г. активите на фондовете, инвестиращи в акции, се повишават за една година с 51,6% до 463 млн. лева, а при балансираните фондове годишният ръст е 27,3% и те достигат 225,6 млн. лева.

Спрямо първото тримесечие на тази година активите на фондовете, инвестиращи в акции, нарастват със 7% (30,2 млн. лева), а на балансираните фондове – с 3,2% (7 млн. лева ).

Продължава тенденцията инвестиционните фондове да инвестират все повече в акции, за да търсят по-голяма доходност, което показва, че се завръща апетитът за риск.

В края на юни средствата, управлявани от фондовете, които инвестират в облигации, се увеличават със 27% (101,3 млн. лева) до 477,1 млн. лева на годишна база и с 3,7% (16,9 млн. лева) на тримесечна.

                                      Структура по видове според инвестиционната политика

Източник: БНБ

Активите на фондовете с вложения в ценни книжа имат най-висок относителен дял – 40,9% от общия размер на активите на местните инвестиционни фондове в края на юни 2017 г., при 43,7% година по-рано, и 41,3% към 31 март тази година, изчисляват в централната банка.

Фондовете, инвестиращи в акции, притежават 39,7% от общата сума на активите в края на второто тримесечие на тази година при относителен дял от 35,5% към юни миналата година и 38,9% към март 2017 г.

Тези ръстове са показателни за търсенето на алтернативна доходност, като се имат предвид ниските лихви по депозитите. Именно фондовете в акции и балансираните могат да предложат по-висока възвръщаемост на вложенията.

За една година инвестиционните фондове са се увеличили със 155 и към 30 юни са 977. Но докато при чуждестранните ръстът е със 149 до 862, местните инвестиционни фондове са достигнали 115 броя – едва с шест повече за година.
                           

Управлявани средства от инвестиционни фондове по видове фондове

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още