IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родители в неплатен отпуск ще получат еднократна помощ от 375 лева

Въведен е подоходен критерий, хората не трябва да получават други помощи, за да получат подпомагане, обясни социалният министър Деница Сачева

09:11 | 11.04.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Правителствена пресслужба</em></p>

Снимка: Правителствена пресслужба

Правителството ще изплаща еднократна помощ в размер на 375 лева на родителите, които са изчерпали платения си отпуск и са в неплатен отпуск, за да гледат децата си, съобщи на брифинг министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

В брифинга участват още премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов.

Помощта ще се отпуска, когато и двамата родители или самотният родител са в неплатен отпуск от минимум 20 работни дни и не получават други социални помощи. Въведен е и подоходен критерий – максималният доход на член от семейството да е до размера на минималната работна заплата – 610 лева.

Помощта ще може да се изплаща от следващата седмица, като в бюджета са отделени 20 милиона лева, посочи Сачева. Те ще стигнат за около 55 хил. семейства, допълни тя. 

Що се отнася до мярката 60/40, тя обясни, че до вчера са подадени 2 016 заявления за почти 30 хил. работници и служители.

Сачева отчете и намаляване за трети пореден ден на броя регистрирани като безработни. Общо 3 866 душши са се регистрирали в бюрата по труда вчера (10 април 2020 г.), като 2 862 са заявили, че са останали без работа заради кризата, свързана с коронавируса.

Владислав Горанов благодари на банките и БНБ за приетия единен механизъм за разсрочване на редовно обслужваните задължения. Той посочи, че са разписани три стандартни механизма за разсрочване на кредити - отсрочване на главница и лихва до 6 месеца, на главница до 6 месеца и механизъм за револвиращи продукти. Според него сроковете ще са достатъчни за преминаване през пика на кризата.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев каза, че лабораториите ще започнат да правят PCR изследвания на пулове. Ако пробите от даден пул излязат положителни, тогава ще се тестват хората от конкретен пул индивидуално.

Борисов припомни, че вчера са поръчани и платени PCR тестове от Южна Корея и от ЕС.

Премиерът посочи, че е притеснен заради ниската заболяваемост, защото усещането на хората е, че това ще свърши бързо. Огромната част от българите гледат какво става по света и разбират, че трябва да се спазва единственото доказано до този момент правилно действие - дистанцията, каза той. 

В заключение Борисов посочи, че "най-трудното ни предстои". Рисковата група в България е много голяма и "ако изпуснем да влязат в болница много хора за кратък период от време, ще понесем катастрофални щети".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 4 години
Известно е ,че България е един от най-големите износители на мед и произвежда кабели ,но най жалкото е ,че не произвежда машини т,е, не произвежда и изнася готов продукт ,с който да печели от принадена стойност.Българското правителство трябва да се съсредоточи върху ресурсите ,които има страната и които са основа за бъдещи производства.В такъв смисъл правителството трябва да поощрява и подпомага стартъпи и фирми занимаващи се с производство на електродвигатели, и внедряващи електродвигатели във всякакъвв вид машини .Става въпрос ,че в България трябва да се произвеждат всякакъв вид електродвигатели,като се започне от различни видове помпи с електродвигатели,електротелфери, вентилатори за дом.и промишлени нужди ,вентилатори за банята и за компютрите,,миксери, бормашини ,дрелки ,винтовери,циркуляри,шмиргели .Защо българите да не произвеждат електродвигатели за автомобили, вятърни турбини малки и големи.Надявам се ,че в родината има достатъчно квалифицирани инженери ,коита са способни да конструират електродвигатели и машини работеши с електродвигатели ,с които да участваме в световното производство и коопериране с чуждестранни фирми.Крайно време е родината ни да преработва суровините си и произвежда машини ,вместо да изнася богатствата си на ниска цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
"Помощта ще се отпуска, когато и двамата родители или самотният родител са в неплатен отпуск от минимум 20 работни дни и не получават други социални помощи. Въведен е и подоходен критерий максималният доход на член от семейството да е до размера на минималната работна заплата 610 лева."А после ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още