IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регламентираха незабавните плащания в лева през паневропейската система SEPA

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитните институции и инвестиционните посредници

13:47 | 03.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът прие на второ четене в пленарна зала промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитните институции и инвестиционните посредници, съобщава Агенция „Фокус“. Измененията касаят и националната правна рамка за преструктурирането на кредитни институции и инвестиционни посредници, чрез които се изпълняват ангажиментите за въвеждане на изискванията на европейската директива в oблacттa нa мepĸитe cpeщy изпиpaнe нa пapи.

Законопроектът беше внесен от Министерски съвет още през октомври 2020 г.

Промените са насочени основно към създаване на гаранции, че банките разполагат с достатъчен капацитет за покриване на загуби и рекапитализация, така че по време на преструктурирането и непосредствено след него те да могат да продължат да изпълняват критичните си функции без да се излагат на риск публичните финанси и финансовата стабилност. 

Със законопроекта се предлагат и целеви изменения и допълнения на Закона за платежните услуги и платежните системи. По-конкретно се регламентират процесите, свързани със сетълмента на незабавни плащания в лева.

Незабавните плащания в лева ще се изпълняват 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината в съответствие с въведената през 2017 г. паневропейска SEPA схема за незабавни плащания на Европейския платежен съвет. Досега подобни плащания можеха да минават единствено през RINGS (Real-time INterbank Gross-settlement System) -  системата за брутен сетълмент в реално време в България, която извършва неотменим и безусловен сетълмент на всички плащания в национална валута на територията на Република България.

Най-общо казано промяната е свързана с дигитализацията във финансовия сектор. През ноември миналата година Нина Стоянова, подуправител на БНБ, управление "Банково" даде и конкретен пример в това отношение. Става дума за проекта на „Борика“ АД за незабавни плащания в левове, базирани на изискванията на въпросната SEPA схема за незабавни кредитни преводи.

Амбицията на дружеството е още тази година доставчиците на платежни услуги в България да започнат да предоставят на своите клиенти незабавни кредитни преводи в левове, каза тогава Стоянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още