IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Бъчваров: Опитите софтуер да заобиколи изискванията на НАП няма да проработят

Рисковете да бъде разкрито такова нарушение при издаване на касови бележки са огромни, заяви представителят на данъчните

10:15 | 07.03.19 г.
Р. Бъчваров: Опитите софтуер да заобиколи изискванията на НАП няма да проработят

Сървърите на Националната агенция за приходите (НАП) се сринаха за около два часа в началото на седмицата заради дефектен софтуер на производител на касови апарати. Това поставя под въпрос новата система на данъчните за отчитане на продажбите в реално време след измененията в Наредба 18.

След няколко часа данъчните ще се срещнат с програмисти, представители на производителите на касови апарати, съобщи пред Bulgaria ON AIR говорителят на НАП Росен Бъчваров, който бе категоричен, че сривът от вторник не е предизвикан от хакерска атака. 

Системата е тествана за около 4 млрд. касови бележки. Добре че това се случи достатъчно рано, за да бъде отстранено преди времето, когато системата ще действа на пълен оборот, каза Бъчваров.

Той предупреди търговците да не разчитат на офертите на производители на софтуер, които предлагат заобикаляне на изискванията на НАП. Рисковете да бъде разкрито такова нарушение са огромни, това няма да проработи и няма смисъл да се опитва, заяви Бъчваров.

Според IT експерта Иван Аржентински до голяма степен е могло да се предвиди блокирането на системата на НАП. Той твърди, че държавната администрация не е подготвена от IT гледна точка.

Адвокат Валентин Савов заяви, че сивият сектор няма да бъде повлиян от тази наредба и ще продължи да оперира както и досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още