IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата гаранция по Програмата EaSI е с Микрофинансиращата институция „ДЖОБС"

ЕИФ и дъщерното дружество на ББР сключиха гаранционно споразумение за микрофинансиране по Програмата на ЕК за 10 млн. лева

17:00 | 24.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Алесандро Тапи от ЕИФ и Ангел Джалъзов от МКИ &quot;ДЖОБС&quot; (вдясно), подписаха гаранционното споразумение.&nbsp;<em>Снимка: ББР</em></p>

 Алесандро Тапи от ЕИФ и Ангел Джалъзов от МКИ "ДЖОБС" (вдясно), подписаха гаранционното споразумение. Снимка: ББР

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), част от групата на Европейската инвестиционна банка, сключи първото гаранционно споразумение за микрофинансиране в България по Програмата на Европейската комисия за заетост и социални иновации EaSI. Споразумението беше подписано с Микрофинансиращата институция „ДЖОБС“, дъщерно дружество на Българската банка за развитие, съобщиха от кредитната институция.

Програмата ще подпомогне небанковата финансова институция, насочена към дребния предприемачески сектор в България, чрез подобряване на достъпа до финансови услуги, информираха от ББР.

Сделката е подкрепена с гаранция от бюджета на ЕС по Инвестиционния план за Европа Плана Юнкер и неговия Европейски фонд за стратегическо развитие (ЕФСИ ), който позволява на Групата на ЕИБ да инвестира в повече и често по-рискови операции.

Гаранцията по Програма EaSI, която ще мобилизира 10 млн. лева (приблизително 5,1 млн.евро) в полза на 320 микропредприятия, ще подкрепи инвестиционни и оборотни кредити, както с фиксиран погасителен план, така и  револвиращи кредити. Тя ще обхваща и микролизинг операции, предоставени на микропредприятия и самостоятелно заети лица, работещи в различни сектори на икономиката, включително на стартиращи фирми, с особен акцент върху предприятията, създадени от млади предприемачи, жени, занаятчии и дребни фермери.

Портфейлът от микрокредити по Програма EaSI е насочен към всички български региони. Предлагането на продукта ще се осъществява чрез клоновете на МФИ „ДЖОБС“ и Българската банка за развитие, местни агенции на Министерството на труда, мрежи на бизнес центровете и потенциално различни платформи за онлайн кредитиране.

Според Мариан Тисен, комисар по  заетостта, социалните въпроси, умения и трудова мобилност, посочи, че с  първото гаранционно EaSI споразумение в България 320 микропредприятия в България ще имат по-добър достъп до финансиране. “Това е отличен пример на Европейския стълб на социалните права в действие, подкрепящ заетостта и равните възможности за всички, включително жените и младите предприемачи в селските райони, които са изправени пред трудности при достъпа до финансиране, за да започнат и развиват бизнеса си”, каза той.

Ангел Джалъзов, изпълнителен директор на МФИ „ДЖОБС“ към ББР, смята, че с механизма за споделяне на риска МФИ „ДЖОБС“ ще подобри достъпа на микрофинансиране за уязвими групи и микропредприятия. “Целевите групи, които имат проблеми с достъпа до конвенционалния кредитен пазар, ще получат мощен инструмент за бъдещо развитие. Това е първото пряко споразумение между МФИ „ДЖОБС“ и ЕИФ съгласно ЕФСИ 2 ( Плана Юнкер) и е логично продължение на нашето участие в Програмата за микрофинансиране „Прогрес“, обясни Джалъзов. – Гаранцията EaSI е и четвъртото споразумение на ЕФСИ между Групата на ББР и Групата на ЕИБ.

Investor.bg припомня, че гаранционната схема по Програма EaSI започна през юни 2015 г. Тя се финансира от Европейската комисия и се управлява от Европейския инвестиционен фонд. Микропредприятията, които искат да кандидатстват за заем по EaSI, могат да се свържат с клоновете на Микрофинансиращата институция „ДЖОБС“.

ЕИФ не предоставя пряка финансова подкрепа на предприятия, но ще прилага механизма чрез местни финансови посредници като микрофинансиращи институции, институции за социално финансиране и гаранционни институции, както и банки, действащи в страните-членки на ЕС и други страни, които участват в Програмата EaSI. Тези посредници ще бъдат в пряк контакт със заинтересованите страни, за да предоставят подкрепа по Гаранцията EaSI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още