IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата Smart Lady от Fibank подпомага жените в бизнеса

Средната месечна нетна заплата на жените у нас е 630 лв, докато мъжете взимат средно нетно 715 лева

13:36 | 21.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: ПИБ</p>

Снимка: ПИБ

Жените на ръководни постове у нас стават все повече, дамите с високи финансови възможности - също. На теория нежният пол върви все по-уверено напред в бизнеса. Както по света, така и у нас обаче жените все още са по-уязвими и с по-малки възможности за развитие в бизнеса от мъжете.

Докладът „Жените, бизнесът и законът 2018", подготвен от Световната банка, измерва правните пречки пред икономическата активност на дамите през последното десетилетие. 50% от държавите в света имат форма на ограничения за работа за жените - в отрасли като минното дело, производството, строителството, енергетиката, селското стопанство, водите и транспорта. В резултат на тези ограничения около 2,7 милиарда жени нямат същите възможности само заради пола си. Пречките пред дамите не спират и в другата половина от страните под различни форми.

В последните две години в Европа са извършени 15 знакови реформи с цел подобряване на икономическата ситуация на жените. Старият континент обаче изостава в осигуряване на защита на жените срещу насилието, особено на работното място.

Когато погледнем статистиката за трудовите възнаграждения на двата пола в България ни става ясно, че равенството продължава да е мисия невъзможна. Последните данни, изнесени през 2017 г., са стряскащи - при сравнение между мъже и жени на един и същи пост, се оказва, че силният пол получава с цели 15% по-високо заплащане.

Средната месечна нетна заплата на жените у нас е 630 лв, докато мъжете взимат средно нетно 715 лева. По-малко са и високоплатените дами. С работна заплата от 1000 до 2100 лв. са 11,3 на сто от жените, докато при мъжете този дял е двойно по-голям – 23 процента.

Отделно от това близо 720 000 жени на трудоспособна възраст у нас нямат възможност да работят заради това, че се грижат за зависим член от семейството - дете, възрастен или болен.

Обобщено можем да кажем, че и у нас, и по света, и сред бедните, и сред богатите, жените имат да извървят още дълъг път до равенството. Смела стъпка към него направи най-голямата българска банка Първа инвестиционна банка, която през март пусна финансова програма, специално разработена за дамите. Това е програма, която цели да им помогне при стартирането на бизнес, да им вдъхне увереност и да им даде шанс за по-голямо кариерно и финансово израстване.

Специалната програма на Fibank - Smart Lady e насочена към дами, които са предприемачи и управители на бизнес. Тя включва възможности за кредитиранe, съобразени с нуждите на дамите, както и редица нефинансови облекчения. По време на майчинство жените ще получат възможност да намалят месечните си вноски до 75% за 15 месеца. От Банката предлагат още и спестовна сметка с нарастваща доходност за бъдещето на децата, кредитна карта Diners Fіrѕt Lаdу c вĸлючeнa зacтpaxoвĸa пpи paĸ нa гъpдaтa, oтcтъпĸи пpи пoĸyпĸи в нaд 400 тъpгoвcĸи oбeĸтa, дocтъп дo BИΠ caлoни нa лeтищaтa в цял свят и peдицa дpyги пpивилeгии. Всичко това е още една възможност на представителките на нежния пол в България да направят още една смела стъпка напред по пътя към така заслуженото равенство с мъжете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още