IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Вучева: Дeлът на лошите кредити у нас намалява

Няма нищо притеснително в новите правила за погасяване на задълженията към банките, каза финансистът

19:03 | 26.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Делът на лошите кредити у нас намалява, а банките у нас удовлетворяват всички изисквания на Европейската централна банка. Това каза проф. Христина Вучева по bTV.

"Нямаме причини да се безпокоим, че ще настъпи кой знае каква промяна", посочи финансистът.

“Има хора, които не успяват да се справят със сроковете за погасяване на кредитите, но процентът не е такъв, че да повлияе на банковата система”, обясни експертът.

Според проф. Вучева няма нищо притеснително в новите правила за погасяване на задълженията към банките, влезли в сила след 30 юни 2019 г., при които забавена вноска автоматично ни вкарва в черен списък и получаване на най-висок рисков профил. 

Банките нямат изгода да изгонят клиентите си, има си вътрешни правила и разпоредби, водят се и разговори, допълни тя.

Проф. Вучева обясни и че всякакви методики за погасяването на кредитите са полезни, а включването в черен списък няма да навреди на самия получател.

Тя опроверга слуховете, че се очаква страшна криза в сектора. Институциите имат опит, а обективният анализ показва, че страшна депресия няма да се случи, обясни експертът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още